A recept eredetije a Lezzet Dergisi-n található. Az oldalt csak dícsérni tudom, gyönyörű képek, változatos és hiteles (nem csak török) receptek, jó ötletek - törökül.
Hozzávalók:
2 dkg friss élesztő
1 ek cukor
1 pohár tej (1 pohár = 2,5 dl)
12,5 dkg vaj vagy margarin
10 dkg Feta sajt (Beyaz peynir, ha elérhető)
2 tojás (az egyik sárgája a lekenéshez)
kb. 4 pohár liszt
1,5 tk só
1-2 kk kakukkfű
1-2 kk csípős vagy édes pirospaprika pehely (vagy por)
szezámmag és/vagy nigella mag a tetejére
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük a cukrot és a morzsolt élesztőt pár perc alatt felfuttatjuk benne. Ezután hozzáadjuk a puha margarint, 1 tojást plusz egy fehérjét, a morzsolt, vagy villával összetört Feta sajtot, a sót és fűszereket. Jól összekeverjük, majd jöhet bele 3 pohár liszt egyben, majd a negyedik fokozatosan, miközben határozott mozdulatokkal begyúrjuk a tésztát (ha igényli adhatunk hozzá még némi lisztet).
Letakarva meleg helyen kelesztjük kb. 40 percig (télen inkább 60 percig), majd diónyi adagokat szaggatunk, melyekből rudakat sodrunk és egyik végüket összenyomkodva hármasával összefonjuk őket.
Sütőpapírral fedett tepsire rendezzük őket, tetejüket megkenjük pár csepp vízzel elkevert tojássárgájával és megszórjuk szezám- és/vagy nigella maggal, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük őket.
Jó étvágyat!
10 megjegyzés:
Gyönyörű lett
Nagyon guszta!!!
Látom a MEOS-nak is izlik.
Kész a lekvár, nagyon jó lett.
Ha végre sikerül átmásolni a képet, akkor majd küdöm.
Gyönyörű a pogácsád, tetszik ez a recept:) Nálunk most a török kenyér a menő, nem tudom mennyire autentikus recept, egy török blogon találtam:)
Elif,
isteni a bélzete. Nagyon szépek lettek. Elviszem a receptet, ha nem bánod. :)
Ahogy előttem is írták, nagyon gusztusos! Öröm lehet ilyenre hazaérkezni! Bár látom, már az utánpótlás is élvezi a finomságokat:)
Szia! Kérlek nézz be hozzám, meglepetés vár!
Köszönöm mindenkinek!
Anika: köszönöm a díjat! :)
Thrini: boldoggá teszel ha viszed a recit! :)
marcsi: várom ám a képet! ;)
trollanyu: pidére gondolsz, vagy a kenyérre? A kinti kenyér olyan iszonyat puha, zsemleszerű, ropogós héjjal, nyami...
Ma megsütöttem, Isteni finom lett! Hatalmas sikere volt a családban is! Nagyon köszönöm a receptet! Csucsu
Nagyon örülök Csucsu, hogy ennyire bevált a recept és külön köszönöm, hogy visszajeleztél róla! Üdv: Elif
Újra köszönöm!
Ez is szuper recept, már többször megsütöttem.
A diétánk miatt graham lisztből és nagyon finom, az állaga tökéletes így is.
3 pohár graham, 1 pohár búzaliszt.
Valinak is viszek belőle, + merdzsimek ( bocsi a fonetikáért ! :) )Próbáltam, isteni !
:) :*
Megjegyzés küldése