2011. március 19., szombat

Türlü totálisan tele zöldséggel

   Épp ideje volt, hogy végre megmutassam nektek az egyik legkedvencebb, piszkosul egyszerűen elkészíthető főételünket. Az olivaolajos, húsmentes változatot - Zeytinyağlı türlü - konzervdobozba zárva is megvásárolhatjuk török, ill. keleti boltokban, majd ha úgy tetszik felhasználhatjuk tetszőleges továbbgondolt ételek alapjául is.


   A másik igazán török változat az Etli türlü, vagyis a marhahússal bővített verzió, amin én az egyszerűség és a gyorsaság jegyében rendszerint csavarintok egyet és csirkemellkockákkal készítem.

Hozzávalók (kb. 6 személyre):
  1 nagy (vagy 2 kisebb) padlizsán
  2 nagyobb (vagy 3 kisebb) cukkini
  1 fej hagyma
  2 nagy gerezd fokhagyma
  1-2 fehérpaprika
  2 paradicsom
  bő fél dl paradicsompüré
  1 nagy marék zöldbab (friss vagy fagyasztott)
  fél dl olivaolaj
  fél vagy 1 csirkemell filé (elhagyható)
  só, bors, pirospaprika, kakukkfű, (ételízesítő, aki használ)

Elkészítés:
   Előkészítjük a csirkemellet: kisebb kockákra vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk és kevés olajon fehéredésig pirítjuk, közben meghintjük kevés pirospaprikával, kakukkfűvel is, félretesszük.
   Az apróra vágott hagymát az olivaolajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a zebracsíkosra hámozott (félig meghámozott) és nagyobb kockákra vágott padlizsánt és a felkarikázott fokhagymát, enyhén megsózzuk és 2-3 percig folyamatosan keverve pirítjuk. Hozzákeverjük a hámozott, felkockázott paradicsomot és paradicsomszószt, majd sorjában rászórjuk rétegeket képezve a következőket: nagyobb darabokra vágott paprika, zöldbab, előpirított csirkemell, kockára vágott burgonya, ujjnyi vastag félkarikára vágott cukkini.
   Felöntjük annyi előzőleg sóval, borssal, kakukkfűvel (ételízesítővel) elkevert vízzel (vagy húsleves alaplével), hogy majdnem ellepje (csak cukkinicsücskök kandikáljanak ki), kettőt belekeverünk, vagy ennyit se és fedő alatt kb. 30 perc alatt készre főzzük az ételt. - Hagyományos készítési mód szerint!
   Én annyiban változtatni szoktam ezen, hogy simán vízzel öntöm fel, azután fűszerezem és alaposan összekeverem (amit az én török párom persze mindig meg is szól, amellett, hogy túl kicsire vágom a zöldségeket, de ez már tényleg csupán ízlés kérdése).

Jó étvágyat!

TIPP: 1-2 ek megmosott rizst is belekeverhetünk, ill. rizskörettel vagy magában kenyérrel fogyaszthatjuk.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt ma elkészítem! De jó hogy kora reggel olvastalak, azon törtem a fejem mit főzzek:) Az én párom kedvéért külön rizskörettel készítem majd:)

Bianka írta...

Isteni finom lehet

Elif írta...

Remélem ízlett a családnak Patrícia!

Köszi Bianka!

bmr írta...

Szia!Mennyi krumpli kell bele?Nagyon köszi!M.