2011. március 20., vasárnap

Puncskrémes piskóta, szép kis vendégváró!

   A "szép kis vendégváró" ezúttal bizony átvitt értelemben is igaznak bizonyult, ugyanis hiába készítettem nagy sebbel-lobbal, csupalelkesen már előző nap a sütikét a másnapi vendégsereg 80%-ának esélye sem volt megkóstolni hála kisfiam túlfáradós végeláthatatlan hisztériájának, amivel elüldöztük őket. Hát ilyen is megesik, de senkinek nem kívánom! A bababuli egyébként csúcsszuper lett volna, reméljük ezt a kis malőrt a jövőben sikerül kiküszöbölnünk azzal, hogy előző éjjel full egészségesen végigalusszuk az egész éjszakát, nem úgy mint most.


   A piskóta Kiskuktáé, mini átalakítással, amibe a Tavaszváró Torta közvetítésevel szerettem bele. A krém alapötlete szintén onnan ered, egyszerű és nagyszerű.


Hozzávalók a piskótához:
  6 tojás és 1 tojásfehérje
  4 ek víz
  csipet só
  8 csapott ek cukor
  pár csepp citromlé
  7 púpozott ek finomliszt
  1,5 ek cukrozatlan kakaópor
  1 kk sikér (vagy 1 kk sütőpor)

A krémhez:
  6 dl tej (jelen esetben 6 dl szójatej, de bármilyen növényi tejjel készíthető)
  2,5 ek liszt
  1 tojás sárgája
  1 csomag vaníliás cukor
  1 csomag puncs ízű pudingpor
  10 dkg margarin (vagy vaj)
  20-22 dkg porcukor
  ízlés szerint némi rumaroma vagy rum (én nem használtam)

Elkészítés:
Piskóta:
   A piskótához a tojások fehérjét és sárgáját kettéválasztjuk (jó ha szobíhőmérsékletű tojásokat használunk). A fehérjékből és vízből lágy habot verünk, majd hozzáadjuk a sót, citromlevet és fokozatosan a cukrot, amivel együtt (kb. 5 perc alatt) kemény habbá verjük őket. A tojássárgákat lassan hozzácsorgatjuk, vagy egyesével hozzáadva habverő segítségével óvatosan beledolgozzuk.
   A lisztet egy külön tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sikért és a kakaóport, majd egy spatula segítségével a felvert tojáshabhoz keverjük óvatosan, ügyelve, hogy a habot össze ne törjük (felesleges túlkeverni!).
   Egy közepes méretű (25x38 cm) négyszügletes tepsi aljára sütőpapírt helyezünk. A masszát belesimítjuk, megrázzuk.
   Előmelegített 175 fokos sütőben megsütjük (végezzünk tűpróbát).
   Ha kisült még melegében a forma oldalához illesztett késsel körbevárjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém:
   A tejjel elkeverjük a lisztet, tojássárgáját, pudingport (rumot vagy rumaromát) és folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük, majd vízfürdőbe állítva olykor alaposan átkeverve lehűtjük.
   A puha margarint kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a pudingalaphoz adjuk és simára keverjük.

Összeállítás:
   A piskótát vékonyan megkenjük a krémmel, középen kettévágjuk és a két részt egymásra fordítjuk (becsukjuk, mint egy könyvet), a maradék krémet a tetejére kenjük, díszítőcsővel habzsákból nyomjuk.

A süteményt hűtve tároljuk, nedves késsel szeleteljük!

Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Jajjtejóég! Ilyet kérek szépen! :-D Überszuperguszta! :-DD

Ditta írta...

Nagyon nagyon guszta lett,én is kérnék szépen ha marad:-)!

Tücsök Bogár írta...

Nekem is nagyon tetszik! De ugye nem beteg a kisfiad?

Bianka írta...

Nagyon, nagyon tetszetős

Elif írta...

Köszönöm szépen mindenkinek! :)

Tücsök Bogár: úgy fest, hogy talán csak egy kis megfázás (orrfolyás, köhögés).