2011. február 21., hétfő

Molnárka tejmentesítve

   Limara Molnárkáját már régen kinéztem magunknak a szuper formázása miatt, és íme most épp a tejhagyó diétánk közepén jött el az ideje a kipróbálásának, természetesen tejmentesítve. Egy kis pattogtatott amaránt-maggal turbóztam a kálcium és magnézium tartalmát, hogy ezzel visszacsempésszek némi ásványi anyagot a szervezetünkbe.


   Pironkodva írom ez volt az első alkalom, hogy Molnárkát kóstolt a család, ki édesen lekvárral, a szerencsésebbek pedig sajttal, felvágottal. Meggyőzött minket! Az utolsó, mai reggelinél relytekhelyéről előkerülő darabért 3-man kaptunk egyszerre...


Hozzávalók (10 szép nagy darabhoz):
  60 dkg liszt
  1 ek kókusztejpor
  1 tk só
  2 ek cukor
  1 tojás (+1 a lekenéshez)
  1 tojás sárgája
  kb. 230 ml langyos víz
  1 csomag szárított élesztő (7g)
  8 dkg olvasztott margarin
  2-3 ek pattogtatott amaránt mag (elhagyható)

Elkészítés:
   A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, cukrot, szárított élesztőt és a kókusztejport. Hozzáadjuk a tojást és a tojás sárgáját, hozzáöntjük a vizet és egy kicsit összekeverjük. Ekkor jöhet még az olvasztott margarin, amivel együtt szép sima tésztát dagasztunk. (Ha szükséges pótolhatunk némi vizet - nekem, ahogy Linarának is éppen elég volt ez a mennyiség.) Ha van otthon amaránt mag, akkor most jött el az ideje, hogy az is szépen belegyúródjon a tésztába.
   A bucit meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük, majd 10 részre vágjuk és kis gömböcöket formázunk belőlük. 10 percig hagyjuk őket pihenni, majd megformázzunk a Molnálkákat. A formázást Limara olyan szépen és részletesen bemutatja, hogy én csak egyszerűen hozzá irányítanálak titeket: klikk.
   Sütőpapírral fedett vagy kissé margarinozott (olajozott), lisztezett tepsin, meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük őket. Bevagdossuk a tetejüket, lekenjük őket felvert tojással és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket.

Jó étvágyat!
 
TIPP: Természetesen normál tejporral és vajjal is készíthetitek, ahogyan Limara is tette eredetileg. Használhattok 2-2,5 dkg friss élesztőt is, ebben az esetben ezt előre futtassátok fel egy kis cukorral és tejporral elkevert vízben.

A piros pöttyös vajtartó beszerezhető a Gasztroshop-ból!

10 megjegyzés:

Szemi írta...

A képek nagyon guszták, várjuk a receptet! :))

Kreatív konyha írta...

Nagyon szépek lettek! Én még nem ettem soha Molnárkát, de majd egyszer kipróbálom.
Szép a piros-fehér pöttyös edényke - gondolom vajtartó.

Gesztenye receptjei írta...

Elif!
Fantasztikus jól néz ki!
Valamelyik nap én is kipróbálom:-)

sz.marika írta...

Nem szeretném alulértékelni a munkádat, nagyon gusztusos...és koppintható tőled:-))
De az a pöttyös vajtartó:-))az nem:-((

Bianka írta...

ÁÁÁ ezek a képek olyan mesések

Belly írta...

Nagyon guzsták,a vajtartó meg olyan édes!

Eszter írta...

Nagyon jól néznek ki!

Jade írta...

Gyonyoruek!

Ottis írta...

Nagyon szépek lettek!

Elif írta...

Köszönöm szépen mindenkinek a kedves kommentet! :)