Ha elcsábultál, annyit még tudnod érdemes, hogy ezalkalommal a "méret a lényeg" felfogás éppen fordítva értendő. Minél kisebb és ezzel zsengébb terméseket sikerül beszerezned a belőlük készített étel annál ízletesebb és könnyebben fogyasztható lesz!
Az Okráról részletesebben olvashatsz: itt.
Hozzávalók (4-5 főre):
2 ek olivaolaj
1 tk vaj
1 fej hagyma
20 dkg apró kockára vágott marhahús (pörköltnek való)
2 kisebb fehér (ill. piros) paprika
2 közepes paradicsom
1 üveges vagy konzerv Okra (kb. 30 dkg leszűrve)
fél citrom leve
só, bors
Elkészítés:
Az olivaolajon és vajon enyhén megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Rádobjuk a húst, fehéredésig pirítjuk, majd a negyedkarikára vágott paprikát is hozzáadva folyamatos keverés mellett 3-4 percig tovább dinszteljük őket.
Felöntjük bő egy pohár (kb. 3 dl) vízzel, ízesítjük fél tk sóval. Forrásig olykor megkeverve, majd résnyire nyitott fedő alatt magárahagyva kb. 40 percig főzzük. (Figyeljünk közben le ne égjen, ha szükséges közben a vizet pótolni kell!)
Ezután a raguhoz adjuk a hámozott és kis kockára vágott paradicsomot és a leszűrt és leöblített (ha valaki igazán savanyún szereti, akkor leöblíteni nem szükséges) Okrát, felöntjük kb. 1,5 pohár vízzel - annyival, hogy bőven ellepje, hozzáfacsarjuk fél citrom levét, sózzuk, borsozzuk (csak érzéssel!) és további 30 perc alatt résnyire nyitott fedővel készre főzzük.
Jó étvágyat!
TIPP: Rizs vagy bulgur köret illik hozzá. Kiadós és izgalmas fogás!
Ha valakit érdekelne, hogyan módosul a recept, ha friss okrából készítjük az ételt kérem szóljon és kibővítem ezzel is a bejegyzést!
8 megjegyzés:
Épp a napokban láttam okramagot, de anyósom nem akart venni. Konzervet is láttam az üzletekben, de még sosem vettem. Azt mondod, finom, megéri kipróbálni? Azt hiszem, a következő nagybevásárláskor megteszem.:)
Ja, nem Magyarországon élek, hanem Erdélyben, és itt a román asszonyok szokták használni.:)
Ez nagyon jol nez ki! Az okra jo dolog, foleg hussal parositva. Mindenkepp kiprobalom :-)
Sedith: mindenképp próbáld ki, ha úgy készíted pl. ahogy írtam szinte biztosra veszem, hogy ízleni fog! mi egymás elől töröltük ki még a maradék szaftot is a tányérok aljából. :) Igan, azt hallottam már, hogy Romániában is könnyen fellelhető, hát sajnos nálunk nem annyira, pedgi de jó is lenne.
Aldebaran: örülök, hogy tetszik! :)
Ez igaz, egyszer megpróbálod és rabja leszel!:-)
A múlt évben ültettem is- helyes kis saját okráim lettek:-)
üdv mm
Köszönöm a megerősítést Minimama! :)
Könnyen megterem nálunk is, bár anyukáméknál ellepték a levéltetvek. Nálunk semmi baja nem volt, két éve egészen sok termett, de a tavalyi hideg nyarat nem bírta. Csak májusban érdemes vetni, amikor már egyenletes a hőmérséklet. Én amúgy nem szeretem... :-) , a férjem annál inkább, náluk is nemzeti eledel! (ghána)
Hú, köszönjük ayildi a tanácsokat a termesztéssel kapcsolatban, lehet, hogy idén nyáron hasznát fogjuk venni például mi is! Mellette miket tudok meg... Ghána, hát ez szuper! :)
Én is szeretem az okrát! Külföldön ettem, ill. egy ismerősömtől szoktam kapni kóstolót. :)
Megjegyzés küldése