2010. december 1., szerda

Menta, citromhéj... - Gyógyír ezer bajra!

   Most egy igazán érdekes és különleges italt hoztam nektek. Tartsátok e receptet olyan nagy becsben, mint azt én teszem, hiszen egy hagyományos török népi gyógyírről, gyógyteáról van szó. Igen, ez is az a szájról szájra terjedő fajta, amit kinn Törökországban ősidők óta tanul meg minden lány a család nagyasszonyaitól és készíti el teljes odaadással, meggyőződéssel ha valaki megbetegszik, legyen szó gyomorpanaszról, torokfájásról vagy az influenza és megfázás bármilyen cifra tünetéről...


   Nem is kérdéses, hogy ez miért éppen most kerül fel ide a blogra. Remélem sokatoknak hasznára válik majd (bár kívánom, hogy ne legyen rá szükségetek), úgy ahogyan nekem is tegnap este!
   Az egyszerűsített megoldás szerint mindössze két hozzávaló, menta és citromhéj forralásából származik a főzet és kis mézzel vagy cukorral ízesítve kínálják a betegeknek. Én is épp így ismerkedtem meg vele anno, ráadásul a nagynénik és nagybácsik teljes egyetértése után végül drága apósom készítette el nekem, aki nem nézhette tovább gyomorfájdogálásomat. Ha ismeritek némileg a török szokásokat, akkor tudjátok ez milyen nagy szó!
Tegnap pedig párom tett le elém belőle egy nagy bögrényit ellentmondást nem tűrően, hogy egy időre megoldjuk az orrdugulás és torokfájás problémakört (abszolút siker!).


   Nade érkezzen az igazi kuriózum mostmár az őt megörökítő dal kíséretében speciálisan téli betegségekre, ajánlva minden természetes gyógymódot kedvelőnek és keresőnek, szoptatós kismamának, hagyományőrzőnek, téli házi készítésű ajándékötlet kutatónak és nem utolsó sorban a dalszerző Barış Manço emlékének!

Recept:
20-30 percig forrald:
  - mentalevelek (friss vagy szárított)
  - citromhéj (friss vagy szárított)
Adj hozzá és forrald tovább 2-3 percig vagy hagyd állni pár percig:
  - festőmályva virága (friss vagy szárított) - elhagyható
  - nigella mag
  - kamilla (friss vagy szárított)
  - fahéj (egész egy darabkája vagy némi őrölt)
  - gyömbér (friss vékonyra szelve vagy némi őrölt)
A kész teát szűrd le, majd forrón fogyasszátok egy kis mézzel vagy cukorral ízesítve!

TIPP: A szárított hozzávalókat összekeverve, egy szép kis üvegbe zárva különleges és gondos ajándék lehet bárki számára. Hozzá nyomtassatok cifra betűvel írt leírást az összetevők gyógyhatásairól, szép szalaggal fonjátok az üveg szája köré és mehet is akár a karácsonyfa alá, akár beteglátogatóba! Az ajándéktea pontosabb receptjét képekkel és nyomtatható leírással külön posztolni fogom valamikor segítve az ünnepi készülődést!



   Az összetevők nagy részének gyógyhatását nem kell bizonyítgatnom, a Nigella magot viszont sokan azthiszem nem ismeritek, pedig: Az iszlám a legnagyobb hatású gyógyító készítmények között tartja számon. Mohamed próféta (s.a.v.) egyszer azt mondta, hogy a fekete magvak a halálon kívül minden betegségre hatásosak, ahogy az egyik hadíszban is olvasható. (Forrás: Wikipedia)
   A Festőmályva - Törökországban nagyon elterjedt vadvirág - szintén sokrétűen használható a házi gyógyításban. További részleteket olvashattok róla itt.

   Instant fotózás beszámoló egy mindent eláruló képben a lámpafényes műteremmentes teafényképezésről az Ízmorzsák Facebook oldalán!

9 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Szuper! Ez kell az olyan hipochondernek, mint én :D

Bianka írta...

Na ezt jól megjegyzem magamnak

Tücsök Bogár írta...

Nagyon szeretem a természetes dolgokat , rengeteg gyógynövényes szörpöm van itthon és szoktam mixelni is őket . Ezt a receptedet pedig elmentettem és használni is fogom ... Remélhetőleg csak megelőzésre :) .

Mézigörl írta...

Én is megjegyeztem magamnak! Jól jön még majd biztosan! Köszi a receptet! Remélem a kisfiad jobban van már?? :-DD

Eszti írta...

Puszi ezért, ma vagy holnap el is megyek hozzávalókat beszerezni!

A képhez meg annyit, hogy szerintem direkt jó ez így, a hangulata épp az ilyen őszi-téli borongós, pokrócotafejemrehúzós időbe illik. Sőt, most épp ez az első kép lett a kedvencem!

Elif írta...

Köszi csajok, remélem (de ne kelljen!) ha úgy hozza a sors hasznát veszitek majd!

Mézigörl: köszi, már sokkal jobb a közérzete, megjártunk végül pár dokit, kapott antibiotikumot is, hogy megelőzzünk egy esetleges tüdőgyuszit, mostmár majdcsak túlleszünk rajta.

Eszti: köszi! Én is meg vagyok elégedve a képekkel, ahhoz képest pláne, hogy milyen állapotban és viszonyok között készítettem őket. :)

Pişti írta...

Szia!
A nigella magnak és a festőmályvának mi a török neve? Sajnos a helyi fűszerboltban csak törökül értenek....

Elif írta...

a nigella törökül a cörek otu, a festőmályva pedig hatmi cicegi. Üdv:Elif

Pişti írta...

Köszönöm szépen a gyors választ.....már megyek is a botanik mağaza-ba :-)