2010. május 8., szombat

Dalyan köfte

l.Igaz ez a török féle egybesült fasirt sokáig süldögél illatozva a tűzhelyünkben, na de annál kevesebb ténykedést igényel, így Efe születése óta gyakori vacsoravendégünk egy kis rizs- vagy bulgurpilavval, salátával esetleg savanyúsággal karöltve. Az eredeti receptötlet hőn szeretett Binnur ablától származik. Ellerine saglik!


Hozzávalók:
  30 dkg darált marhahús
  1 fej hagyma
  1 tojás
  1 zsemle, vagy 1 szelet kenyér (tej az áztatáshoz)
  2-3 ek zsemlemorzsa
  kb. fél dl paradicsompüré
  1 púpozott tk őrölt kömény
  fél tk pirospaprika
  só
  bors

A mázhoz:
  2 ek paradicsompüré
  1 tk paprikakrém (pl. piros arany, akár csípős)
  1 tk méz

   A hagymát felaprítom, vagy lereszelem, a zsemlét tejbe áztatom majd kinyomkodom. Ezek után a köfte összes hozzávalóját összegyúrom, kb. 8-10 cm*20 cm-es lapított rudat formázok belőle. Sütőpapírral fedett, vagy kiolajozott tepsire teszem. Összekeverem a máz hozzávalóit és megkenem vele a fasirtot. 180 fokon kb. 1 óra 15 perc alatt megsütöm. Nekem egy őslelet gázsütőm van, így légkeveréses, alul felül sütős csodában valamivel kevesebb idővel számoljatok.
   Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Borcsa írta...

Kedves Elif, ebbe a receptbe itt és most beleszerettem, szerintem hamarosan sort kerítek a kipróbálására! :-) és olvasgatok tovább, nemrég akadtam a blogodra, és most nem tudom rávenni magam, hogy felálljak a monitor elől! :-)