2011. november 10., csütörtök

Mogyorós-tejkaramellás Praliné és a Sors keze...

   Ha az ember azt álmodja, hogy nagy bőszen pralinét készít (ki tudja miért, vagy inkább miért éppen akkor), majd elmegy kedvenc áruházába egy gyors kenyér-tej túrára és beleszalad egy utolsó darab szilikon bon-bon formába, mely otthagyhatatlanul megigézi pár lépésre innen pedig egy szép csomag (nem olcsó, ámde) felettébb gusztusos, már-már szabálysértően szabályos kockára szelt tejkaramellába botlik - szó szerint, akkor az ember nekiáll pralinét készíteni!


   Így történt, hogy akkor már megadva magam a Sors jobb kezének visszafordultam fehércsokoládéért, melyből a biztonság kedvéért mindjárt 2 táblával is került a kosárba a 3 tábla ét- és 2 tábla tejcsoki mellé. A törökmogyoró nálunk alaptartozék a konyhában így már csak a tejszínt kellett felkutatni és már kész is volt a bevásárlás a végrehajtandó projekt nagyszíbású tervével együtt.



   Hazajöttem, körülnéztem a Praliné Paradicsom, Bon-bon mánia, Levendula és Csokoládé oldalakon majd nekivágtam a fehércsokoládénak - apró kockákra vágtam, ráöntöttem az úgy 1 percig forralt tejszínt, kicsit megrázogattam és állni hagytam 2-3 percet. Középről kifelé haladva óvatosan elkevergettem, a csoki szépen összeolvadt a tejszínnel sűrű szószt képezve, mely aztán szépen sűrűsödött ahogy lassan kihűlt. Ezzel el is készült a (nagyszerű) fehércsoki Ganache - ennek elkészítési módját erről a videóról figyeltem ki nemrég.

   A bon-bon formákat (2 db-ot), egy egyszerű iskolai festőecsetet, egy sütőpapírral fedett tepsit előkészítettem.
   Az étcsokoládé és tejcsokoládé 2/3-át vízgőz fölött megolvasztottam, majd (tőlem szokatlan módon nem temperával) temperáltam - azaz belekevertem a maradék csokoládét, hogy az ahogy elolvad megfelelő hőmérsékletre visszahűtse (és kezelhetővé tegye) az "olvadékot".
   Gyorsan, felbátorodva dolgoztam, a csoki gyorsan hűl - bár a forró vízzel telt edény fölött hagytam - valami csak lesz belőle... A formákat alaposan kikentem a csokoládéval, majd fejjel lefordítva a tepsire helyeztem őket kb. 10 percre, hogy bennük szép egyenletes vékony burok alakuljon ki.

-- Ha a forma belseje fényes - érdemes az első kikenés után 15 percre hűtőbe tenni, majd ismételni az előzőeket mégegyszer.
-- Ha a forma belseje nem fényes, picit durvább felszínű - elég lehet az egy kikenés (mint jelen esetben), ekkor visszafordítás után napfénynél ellenőrizzük nem maradtak-e csupasz rések, ezeket javítsuk.
   15 percig hűtöttem a kész burkokat töltés előtt.

   A fehércsoki Ganache-ba belekevertem a finomra vágott/tört törökmogyorót, majd ezzel kb. félig töltöttem a burkokat. Kb. 3-4 mm vastag szeleteket vágtam a tejkaramellákból és belenyomtam őket a krémbe.
   A csokoládét újraolvasztottam és 1-2 kocka tejcsokival megint temperáltam, majd lezártam vele a bon-bon-okat. Egy spatulával lesimítottam a felesleges csokoládét a forma tetejéről és már mehetett is a hűtőbe legalább 1 órára.

   A szilikonformából ezek után már csak szépen ki kellett fordítani a kész pralinékat és jó étvággyal elfogyasztani... Mindkettő tökéletesen sikerült.


   Rendhagyó módon most az elkészítés leírta után jöjjenek a pontos hozzávalók.

Hozzávalók (30 pralinéhoz):
  1 tábla étcsokoládé (9-10 dkg)
  fél tábla tejcsokoládé
  0,6 dl tejszín
  1 tábla fehércsokoládé
  1 marék törökmogyoró
  10-15 db tejkaramella kocka

12 megjegyzés:

Nelli írta...

A fehér csokit és a tejszínt nem melegítetted együtt - jól értem?Csak a tejszínt.
Nagyon finom lehetett!:-)

Elif írta...

Igen, így van. Csak a tejszínt melegítettem, illetve forraltam is egy picit keverés nélkül, hogy buborékos legyen a széle és kis hártya is kezdjen képződni a tetején. Korábban láttam egy videót róla, már be is linkeltem a leiráshoz. Bizony finom volt. :)

Linyah írta...

Nagyon jól/jónak néz ki! :)

Eszter írta...

Nagyon-nagyon jól néz ki! Szívesen megkóstolnám.

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon szuper a bonbon, és a képek is nagyon tetszenek! Hát igen, nálam sajnos gyakran végződik a bevásárlás az általad leírt módon (mármint hogy sorra pakolom a hozzávalókat a bonbonokhoz, azért nem veszek mindig formát is :D)

Bianka írta...

Fantasztikus képek

Katucikonyha, írta...

A képek nagyon jók, na a bonbonok meg végképp! :-)

Névtelen írta...

Nagyon szépek lettek! Összefut a nyál a számban. :))

Elif írta...

Köszönöm szépen mindenkinek! :)

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klassz lett, tényleg nagyon ügyes vagy:-))
Elsőre egyszerűen szuper, meg a töltelék is:-))
Én egy áruházban mindig azt figyelem, mit tudnék a bonbonhoz/ba venni:-))

Nelli írta...

Edina!Köszi a választ!Karácsonyra elkészítem.:-)

Marika írta...

Szuper fotók, és természetesen nagyon étvágy gerjesztő bonbonok!!!