2011. március 10., csütörtök

Almatorta minden jóval...

   A hosszú nyavalygásokkal teli téli időszak és az előtavaszi fáradtságtól zavaros utóbbi napok után kisütött a nap, végre ismét várakozó jókedvvel közelítem meg a konyhát, elszállni látszik a fásultság és visszatérni a korábbi lelkesedés. A festés tökéletes kapaszkodót nyújtott és a sok pozitív komment, melyet kaptam tőletek megerősített. Köszönöm!

   Almatorta készült ma nálunk, minden jóval megpakolva, dióval, mogyoróval, aszalt ribizlivel, csokoládéval, fahéjjal, csak mert megkívántam... Persze mondanom sem kell, hogy ehhez képest én fogyasztottam belőle a legkevesebbet, mert a fiúk olyannyira odáig voltak érte, hogy szívem nem volt elenni előlük.


   A török cimkét megszavaztuk neki (annak ellenére, hogy nyilván világszerte mindenki készít hasonló süteményeket) miáltal az eredeti receptet alias: Elmali turta a Lezzet Dergisi-n találtam, így van... törökül. Hiszitek vagy sem Törökországban a hasonló sütemények, kuglófok - KEK - épp olyan nagy kedveltségnek örvendenek, mint az elhíresült szirupos édességek, sőt... Vendégség nem maradhat legalább egy féle sütőporos - szódabikarbónás - piskótás süti nélkül, az én kedves párom ráadásul úgy alapvetően nagy híve a hasonlóknak!


Hozzávalók (4-6 személyre):
  3 kisebb (vagy 2 nagyobb) tojás
  2-2,5 dl cukor
  1 dl tej (szójatejet használtam!)
  1 dl olaj
  1 csomag vaníliás cukor
  1 csomag sütőpor
  2 pohár liszt (1 pohár = 2,5 dl)
  1 púpozott kk fahéj
  3-4 db egész szegfűszeg (vagy fél kk őrölt)
  1 nagy vagy 2 kisebb alma
  1 púpozott tk aszalt ribizli (vagy vörösáfonya)
  tetszés szerint: 3 ek aprított/darált dió, mogyoró, mandula
  némi citromlé
  2-3 kocka étcsokoládé

Elkészítés:
   Az almát meghámozzuk, felszeleteljük, majd egy kis citromlével meglocsolva (hogy ne barnuljon meg) félretesszük. A ribizlit (vörösáfonyát) forró vízbe áztatjuk míg elkészítjük a sütemény tésztáját.
   Az átszitált lisztet összekeverjük a vaníliás cukorral, sütőporral, fahéjjal, szegfűszeggel. Egy másik edényben a tojásokat habosra verjük a cukorral, majd a tejet és olajat is hozzáadva 1-2 percig tovább keverjük, hozzáöntjük a liszthez, majd egyenletes tésztává keverjük.
   A tésztát egy kiolajozott 20-22 cm-es pite vagy tortaformába öntjük, rásorakoztatjuk és kicsit belenyomkodjuk az almaszeleteket, megszórjuk a lecsepegtetett ribizlivel és a tetszés szerinti olajos magvakkal, én ezúttal 2 ek darált dióval és 1 ek durvára tört mogyoróval díszítettem, majd előmelegített 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. (Az eredeti recept 170 fokon 30 percet ír, hát ez nekem nem így működött, de az eredménnyel elégedettek vagyunk!) Tudjátok, lényeg a tűpróba, ami nálam fogpiszkálópróba!
   A kész süteményt zacskóba töltött (sarkán pici lyuk vágva) olvasztott csokoládéval húztam át, de egyszerűen porcukorral is meghinthetjük, ha már némiképp kihűlt.

Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

Adél (Afraa) írta...

Fúúú, ez nagyon guszta :)

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon szuper így megpakolva!

Kósa Márta írta...

Aszalt ribizli? Nahát!
Én mindenféle aszalványokat tömök magamba - főleg télen, de még ribizlivel nem is találkoztam.
Azt mondják tele vannak az efféle rágcsálni valók antioxidánsokkal...

Bianka írta...

Én is kérem szépen, gyönyörűséges

Túry Amália írta...

Csodás!

Elif írta...

Köszönöm szépen mindenkinek!

Márta: bizony, a törökök előszeretettel használják a mag nélküli aszalt ribizlit (kus üzümü) mind sós, mind pedig édes ételekhez. Azért írtam a vörös áfonyát, hogy valami felénk jobban elterjedt dologgal helyettesíteni lehessen.