2010. november 29., hétfő

Az az igazi ragacsosan harapnivaló téli Oatmeal!

   Újabb gyors Cookie-ötletet hoztam nektek, melynek egyszerűségét mi sem igazolhatná jobban annál a ténynél, hogy gyakorlatilag nagyrészt az én pöttöm 21 hónaposom készítette el - természetesen az éles-hegyes tárgyak forgatásának kivételével!


   Igazi téli (részben) egészséges kis finomság ez, nem mellesleg Mmmennyei, telistele a kedvenc aszalt vagy kandírozott gyümölcseitekkel és más földi javakkal ha úgy tetszik! Ajánlom sok-sok szeretettel tízóraira és uzsonnára mindenkinek ezeket a Datolyás-narancsos Oatmeal (vagyis Zab) Cookie-kat!
   Hozzánk hasonlóan kiütéses kisbetegeknek kötelező (szódabikarbóna tartalmánál fogva)!


Hozzávalók (18 nagy cookie-hoz):
  5 dkg vaj
  1 dl olaj
  fél pohár barna cukor (1 pohár = 2,5 dl)
  fél pohár (vagy valamivel kevesebb) kristálycukor
  1 nagyobb tojás
  1 kk vanília aroma
  3/4 pohár liszt
  csipet só
  1 tk szódabikarbóna
  1 kk fahéj (elhagyható)
  1,5 pohár zabpehely
  1/4 pohár kókuszreszelék
  3/4 pohár kockára vágott aszalt vagy kandírozott gyümölcs, mazsola (ez esetben: kb. 15 szem datolya és kandírozott narancshéj)
  + tetszés szerint némi durvára vágott dió, mandula, mogyoró (elhagyható)

Elkészítés:
   A puha (félig megolvasztott) vajat, olajat, tojást alaposan kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a vanília aromát is.
   Egy másik tálban elkeverjük a lisztet a durvára aprított zabpehellyel (pl. aprítógépben - de egészben is felhasználható), szódabikarbónával és a többi száraz hozzávalóval, gyümölccsel, maggal.
   A két tál tartalmát összeöntjük, pár határozott mozdulattal összekeverjük (csak addig keverjük, míg a "tészta" nagyjából elegyedik).
   Sütőpapírral borított tepsire evőkanálnyi halmokat púpozunk (9 db fél el majd kényelmesen kb. 1 nagy sütőtepsin). Nem szükséges ellapogatni. A "tészta" nem teljesen massza állagú, inkább darabos, ez ne rémisszen meg senkit, a keksz a sütőben összeáll!
   Előmelegített 180 fokos sütőben süssük kb. 12 percig. Mikor kivesszük a sütik még (nagyon) puhák, ahogy kihűlnek szilárdabb állagúvá válnak!

Jó étvágyat!
 

ÖGYE - Körmönfont krumplis tészta

   Minden terv borult, ezer bejegyzés csúszott és csúszik, ezermillió elnézést kérek mindenkitől emiatt, sajnos az ok ismét betegség. Megint kihúztuk az igencsak rövidet egy tetőtől talpig pöttyösödést (is) okozó könyörtelen vírus személyében... Drukkokat előreis köszönöm, hogy kisfiam hamar túllegyen a betegségen!

   Addigis egy rém egyszerű történet: krumplis tészta egy pici csavarintással, ahogy nálunk - megtörökösítve - készül.


Hozzávalók (3-4 főre):
  25 dkg tetszés szerinti tészta
  3-4 nagyobb darab burgonya
  4 ek olaj
  1 kis fej hagyma
  4 ek paradicsompüré
  só, bors, pirospaprika
  2-2,5 dl natúr joghurt
  1-2 kis gerezd fokhagyma
  1 ek vaj vagy margarin, vagy olaj
  némi Feta sajt (vagy tetszés szerinti sajt) a tetejére

Elkészítés:
   A kis kockára vágott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük. A finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajon, hozzáadjuk a paradicsompürét, 1-2 percig kevergetve főzzük, majd ízesítjük egy kis sóval, borssal, némi pirospaprikával. Erős mozdulatokkal hozzákeverjük a lecsepegtetett burgonyát, hogy az közben félig-meddig "pürésedjen" és már félre is húzhatjuk a tűzről.
   A tésztát a csomagoláson leírtak szerint kifőzzük, figyelem: puhára, nem al dentére, mert nem kerül rá szósz, amit szeretnénk ha felszívna!
   Ha a tészta elkészült leszűrjük és egy kis vajjal alaposan átkeverjük.
   A joghurtot egy külön tálkában összekeverjük egy pici sóval és a zúzott fokhagymával.
   A tésztát tányérba szedve, a joghurttal meglocsolva, burgonyát rárétegezve egy kis morzsolt Fetával díszítve (és ízesítve) melegen tálaljuk.

Jó étvágyat!

2010. november 23., kedd

Cukkini lepénykék (T)örökösen - Kabak Mücver

   Még a blog újszülött korában posztoltam volt a Kabak Mücver (ejtsd: müdzsver) egyszerűbben és light-osabban kivitelezhető tepsis formáját, ámde ha engem kérdeztek azért az igazi az igazi... A cukkinivel valahogy csodát művel az olajban sütés. (Ezek után már nem is kérdéses a novemberi reformételes VKF-ből miért maradtam ki - valahogy sehogyse sikerült mostanában igazán minden szabályt betartóan reformosan főznöm, pedig nagyon próbálkoztam ám!)


   Jöjjön most az én bevált, török rokonság által is leellenőrzött és jóváhagyott cukkini lepény változatom, melyet általában főétkezések között egy-egy kiadósabb beszélgetés során fogyasztanak Meze-ként, de valamilyen körettel kiadva kellemes húsmentes főfogás válik belőle. Melegen és hidegen, akár szendvicsben szalámi vagy hamburgerhús helyett is remek.

Hozzávalók (főfogásként kb. 4 főre):
  2 szép szál cukkini
  1 kisebb fej hagyma, vagy jobb esetben 2-3 szál újhagyma
  2 tojás
  4-5 púpozott ek liszt
  1 ek aprított petrezselyem (lehet fagyasztott)
  1 ek aprított kapor (lehet fagyasztott)
  1 tk szárított morzsolt mentalevél (vagy aprított friss)
  fél piros-kápia paprika (vagy másféle paprika - lehet csípős)
  10 dkg Feta sajt (eredetileg Beyaz peynir)
  só, bors
  egy kis csípős pirospaprika (elhagyható)
  olaj a sütéshez

Elkészítés:
   A cukkiniket megmossuk, száraikat levágjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát és a paprikát apróra vágjuk, a sajtot elmorzsoljuk, vagy villával összetörjük és a többi hozzávalóval együtt cukkinihez adjuk. Vigyázzunk, hogy a sót tegyük bele legutoljára, különben a cukkini ideje korán levet ereszthet, valamint ne használjunk túl sokat, hiszen a Feta is sós!
   A lepény "tésztáját" jól összekeverjük (ha úgy látjuk pótolhatunk még némi lisztet).
   Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, melybe kb. 1-1 kisebb ek-nyi adagokat helyezünk a masszából - kisséellapogatjuk őket. A lepénykék mindkét felét aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat kiűzzük belőlük.
   Tálaljuk főétkezések között egyszerűen friss pékáruval, salátával, vagy főfogásként rizs, esetleg burgonyakörettel. Tartozéka még a kis fokhagymával és sóval ízesített natúr joghurt, melybe tetszés szerint keverhetünk mentát vagy aprított kaprot is!

Jó étvágyat!

TIPP: Hogy a lepények szép egyforma méretűek és formájúak legyenek: helyezzünk egy FÉM nagyobb méretű pogácsaszaggatót a forró olajba, majd a masszából kanalazzunk ennek a közepébe, kicsit lapogassuk el, végül emeljük le a szaggatót. Ismételjük ezt újra és újra!

2010. november 20., szombat

Szombati Party-morzsák 4.

   Ismét egy gyöngyszem a nem is olyan távoli múltból, de ígérem érkeznek itt még régi hagyományos dallamok is!

Lara - Katmer Katmer

2010. november 19., péntek

Túróhabos cupcake - a megálmodott!

   Akár kiérdemelhetné a Rudi cupcake elnevezést is a következő kis édesség, de mivel nem szeretnék belefolyni a mennyire hasonlít vagy nem hasonlít vitarengetegbe - emellett célom sem az amúgy igencsak kedvelt Túrórudi cupcake-esítése volt - maradjunk inkább a Túróhabos cupcake névnél.


   Látszik, hogy mostanában édesség megvonáson vagyok, igen... próbálok én is megszabadulni pár felesleges kilótól. Napok óta kombinálom álmomban a Csokis haspókoknál használt cucake alapot és a Kakaós golyóvár csokiöntetét egy kis túróhabbal. Most, hogy elkészült: remélem ma éjjeltől valami jó kis kalóriaszegény salátával álmodok majd!


   Lusta leszek és azt mondom, illetve írom, hogy a muffinalapokat (ezúttal kis lyukú szilikon muffintepsiben) a Csokis haspókoknál leírtak szerint készítettem. Méretükből adódóan a sütési idő 3-4 perccel lerövidült. - 24 db kis méretű muffinhoz elegendő a tészta!
   A csokiöntethez a Golyóvárnál található receptet követtem, felezve az adagokat. A korona pedig egy kis tört törökmogyoró!

A túróhab hozzávalói:
  4 dl habtejszín
  25-30 dkg túró
  2 csomag habfixáló
  fél pohár porcukor
  1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
   A túrót villával alaposan összetörjük és összekeverjük a porcukorral (vagy aprítógépben egyszerűen összedolgozzuk őket).
   A tejszínt felverjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval (használhatunk Hulalát, ez esetben nem szükséges sem a cukor, sem a fixáló), majd óvatosan összedolgozzuk a túróval.

   Két evőkanál segítségével szép kis mousse adagokat formázunk és helyezünk a muffinok tetejére. Meglocsoljuk a csokoládé szósszal, megszórjuk tört mogyoróval, majd fogyasztásig hűtőben tároljuk!

Jó étvágyat!

TIPP: Fogyasztás előtt érdemes legalább fél-1 órát hűteni, ezalatt az ízek szépen összeérnek. A túróhabba ízlés szerint tehetünk egy kis reszelt citromhélyat is.

2010. november 18., csütörtök

Etli pırasa - Húsos póréragu

   Tudom, elfogadom, hogy az étel nevének magyar fordítása elég... érdekes lett, de ez van, muszáj meghagynom, mert abszulúte így fedi a valóságot. Egyébként így ősszel ez nálunk az abszolút favorit húsos-zöldséges egytálétel, sok macera sincs vele. Időm sincs most több a szájjáratásra, vagyis gépelésre, úgyhogy Etli pırasa - Húsos póréragu kép és reci alant!

  

Hozzávalók:
  30 dkg kis kockára vágott (1-1,5 cm) birka vagy marhahús
  50 dkg póréhagyma
  1 nagyobb szál répa
  fél dl rizs
  1 fej hagyma
  2-3 ek olaj
  fél dl paradicsompüré
  1 kk kakukkfű
  só, bors
  csípős, vagy édes pirospaprika (elhagyható)

Elkészítés:
   A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd a marhahúst is hozzáadva levének elpárolgásáig gyakori keverés mellett pároljuk. Fűszerezzük egy kis sóval, borssal, kakukkfűvel, felöntjük kb. 1 pohár vízzel, a paradicsompürével és olykor megkeverve résnyire nyitott fedő alatt kb. fél órát át főzzük (figyeljünk le ne égjen).
   Ezután hozzáadjuk a vékony karikákra vágott répát és a 2-3 cm-es darabokra vágott póréhagymát, a megmosott és lecsepegtetett rizst, felöntjük annyi vízzel hogy majdnem ellepje, óvatosan elkeverjük, ha szükséges sózzuk, majd résnyire nyitott fedővel kb. 20 perc alatt készre főzzük az ételt. Közben 1-2-szer nagyon óvatosan - hogy a pórét ne törjük össze - átkeverjük!

Jó étvágyat!

TIPP: Melegen és hidegen is fogyasztható!

2010. november 16., kedd

Mutlu Bayramlar! - Boldog Bayram-ot!

   Szívből kívánok Áldott, Békés és Boldog Bayram-ot minden kedves mohamedán barátomnak, ismerősömnek és olvasómnak!

   Bayramınız mübarek olsun, sevdiklerinizle huzur ve mutluluk dolu bir tatil geçirmenizi dilerim. Hayırlı Bayramlar!

2010. november 15., hétfő

Izmorzsák Facebookon és Gasztroblogger felhívás emlékeztető!

   Lassacskán kialakul az Ízmorzsák Facebook-os profilja is, várok ott is mindenkit szeretettel (és hamarosan játékokkal), Like-oljatok és kövessetek, ha kedvetek tartja!


FELHÍVÁS: Kedves Gasztroblogosok, kérlek ne feledkezzetek meg kérésemről és segítsetek nekem a Bayramhoz kapcsolódó receptgyűjtésemben 1-1 linkkel!
Részletek: itt!

2010. november 14., vasárnap

Szombati Party-morzsák 3. (megkésve)

   Mivel tegnap teljesen abban éltem, hogy péntek van sajnos most 1 nap késéssel hoztam nektek a szombatra járó muzsikát. Talán azért ma is sikerült egy kicsit perperzselni benneteket, ha nem is nekem, de Murat Boznak mindenképpen!

2010. november 13., szombat

Gasztroblogger felhívás Tekirdağ köftékkel lekísérve!

   Kedves Gasztropolgártársaim! 
   Arra kérnélek most titeket, hogy segítsetek nekem és a hozzám hasonlóan hamarosan Kurban Bayram-ot, vagyis (vegák szemeket necsukni!) Áldozati Bayramot ünneplő magyaroknak - vagy magyar nyelvet ismerőknek - azzal, hogy e bejegyzés kommentjébe illesztetek egy-egy (vagy akár több) linket korábban posztolt recepteitekből segítséget, öteleteket nyújtva az elkövetkező napok nagy konyhai sertepertéléséhez, mely abszolúte a húsfelhasználás körül fog forogni.

   A követelmény mindösszesen annyi lenne, hogy a recept:
- tartalmazza a következő húsfélék valamelyikét: marha, birka, kecske, teve (ez komoly!)
- ne tartalmazzon semmiféle disznóból származó alkatrészt, beleértve húst, zsírt, miegymást
- illetve lehetőség szerint kerülje az állati eredetű zselatin használatát is.

   Az érkező linkeket összegyűjtve egy külön posztban összegzem majd és reményeim szerint még Bayram előtt, vagy legkésőbb az ünnep első napján (nov. 16.) megjelenítem itt a blogon, melyet nyugodtan felhasználhattok ti is saját oldalaitokon, ha szeretnétek!

   A Kurban Bayram ünnepéről hamarosan olvashattok bővebben itt is és a Gasztrotippen is!


   Értelemszerűen tőlem is több húsközpontú ételt láthattok majd mostanában. Kezdésként fogadjátok szeretettel ezt a kis semmiséget, a Tekirdağ köftesi-t (mentás marhaköfték).

Hozzávalók (4 személyre - 16 köftéhez):
  30 dkg darált marhahús
  1 zsemle vagy 1 szelet kenyér
  1 kisebb hagyma
  1 nagyobb gerezd fokhagyma
  kb. 1 csapott tk só
  kb. 1 csapott kk bors
  1-1,5 tk szárított morzsolt mentalevél (lehet friss - ez esetben valamivel kevesebb is elég)
  olaj a sütéshez

Elkészítés:
   A húst a hagymával aprítógépben finom masszává dolgozzuk, hozzáadjuk a vízbe áztatott majd alaposan kinyomkodott zsemlét, a zúzott fokhagymát és a fűszereket. 2-3 perc alatt alaposan összegyúrjuk, majd nagyobb diónyi adagokat véve azokból kis rudakat formázunk.
   Sütésig lefóliázva hűtőben tárolhatjuk. Forró olajban kisütjük majd tetszőleges körettel, friss salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.

Jó étvágyat!

2010. november 12., péntek

ÖGYE - Gyermekkorom kedvenc Húsos tésztája

   Kövezzetek meg, de én most igenis posztoni fogom a Húsos tésztát! Kicsitsem török, ráadásul szemtelenül egyszerű és mégcsak nem is olyan irgalmatlanul gyönyörűséges, de nálam magasan vezette a vacsora Top 10-t gyermekkoromban. Amiért pedig éppen itt és most jött el az ideje, hogy az én (kényszerdiéta következményeként) überválogatóssá vált kisfiam úgy pusszantotta befelé a minap a dupla adagot belőle, mintha ott se lett volna. Hát igen, mostmár egy ilyen apró dolog is könnyeket csal a szemembe, na meg hozzá a nosztalgia... Ahh...
   Ezek után már fel sem vettem, hogy párom egyetlen pillantást szánt csak a tésztának és elvonult. Török a drága, mégis mit várok tőle? Amiben nincs paradicsom, az neki nem is étel. :) Legalább több marad nekünk, ugye Efe?
   Édes drága anyukámnak ajánlom ezt a bejegyzést nagy-nagy szeretettel!


Hozzávalók (3-4 főre):
  25 dkg tetszés szerinti száraztészta (nálam durum Fussili)
  10 dkg marha löncshús, vagy finomra darált sovány marhahús
  2 ek apróra vágott hagyma (vagy/és 1-2 gerezd zúzott fokhagyma)
  1 dl tejszín
  3 ek natúr joghurt (vagy a tejszín és a joghurt helyett egyszerűen csak tejföl)
  2 ek olaj
  só, bors
  kevés vágott petrezselyem a díszítéshez (ha éppen kéznél van)

Elkészítés:
   A tésztát feltesszük főni. Közben elkészítjük a szószt.
   Ehhez a hagymát üvegesre pirítjuk az olajon, hozzáadjuk a villával összetört löncshúst vagy a darált húst, sóval, borssal (ha úgy tetszik fokhagymával) ízesítjük. - A löncshúst elég jól átforrósítani, a darált húst rövid ideig azért pároljuk! - Ezután felöntjük a tejszínnel, hozzákeverjük a joghurtot és pár perc alatt készre főzzük (2-3 perc).
   A tésztát leszűrjük, hideg vízzel egyszer átöblítjük, összekeverjük a szósszal és tálaljuk. Tetejére szórhatunk egy kis aprított petrezselymet, ami természetesen ez esetben nem alaptartozék.

Amilyen egyszerű és gyors, olyan finom! Jó étvágyat!

2010. november 11., csütörtök

Őszi menedék - Duplán kakaós golyóvár

   Végre elkészült a korábban már beharangozott kakaós golyóvár, az anno nagy nézettséget aratott fahéjas kedvese. Valami szuper dolog ez is, hasonlóan agyon tudnám méltatni anyuka szempontból ezt is, mert nem eszeveszett cukros, ellenben nagyon érdekes, már összerakni is külön program, egy igazi gyerekkedvenc.
   Ihletadó oldalak: Portakal Ağacı, Cafe Derin's


TUTITIPP:   Bátran kombináljátok a várakat és az önteteket, hiszen a kakaó-vanília, fahéj-csokoládé párosokból sem sülhet ki semmi rossz, vagy rejtseket a kis golyók közepébe diót, mogyorót, mandulát, csokoládédarabokat, esetleg kandírozott, aszalt gyümölcsöt, az eredmény magáért fog beszélni!
Na és a karácsony ugyan nem az én posztom, de mit szólnátok egy mindenféle fent említett kincsekkel telepakolt mézzel locsolt fahéjas várhoz? Szerintem ez is egy: Ó igen!


Hozzávalók:
  4 pohár liszt (1 pohár = 2,5 dl)
  1 tojás
  bő fél dl olaj
  1 púpozott kk sütőpor
  1 nagy ek szárított élesztő
  csipet só
  3 ek tejpor
  fél pohár porcukor
  1 pohár meleg víz

A golyók bevonásához:
  3 ek cukrozott kakaópor + 1 púpozott tk porcukor
  vagy
  2 ek cukrozatlan kakaópor + 2 ek porcukor

Csokoládé szósz (az eredeti recept a Tuti Tippekről):
  2 ek cukrozatlan kakaópor
  fél pohár cukor
  kb. 10-15 ml víz
  2 ek vaj
  1 tk vanília aroma

Plusz: ízlés szerint a golyók közepébe csokoládé, magvak, kandírozott vagy aszalt gyümölcsök.

Elkészítés:
   A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a vizet fokozatosan adagolva, 15 percig letakarva meleg helyen pihenni hagyjuk (télen/kevésbé melegben lehet 30 perc).
   Az idő letelte után a tésztából 2-3 cm átmérőjű gömböket formázunk, melyeket meghempergetünk a cukros kakaóban és a vajjal vagy margarinnal kikent kuglófformába sorakoztatunk (ezek a kis építőköveink a várunkhoz :). Az összes vagy néhány golyó közepébe elrejthetünk tetszés szerinti fent említett tölteléket.
   Előmelegített 160 fokos sütőben sütjük kb. 35 percig (+-5 perc). Végezzünk tűpróbát!
   Pár percig hűlni hagyjuk, majd a formát lefedjük egy tányérral (pl.) és ráborítjuk a kuglófot, aminek tetejére újabb tányért (tálcát) helyezve visszafordítjuk!

   Az öntethez a kakaóport és cukrot masszává keverjük a vízzel, hozzáadjuk a vajat, lassú tüzön folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, majd forrásig folyamatosan kevergetve melegítjük (nem forraljuk!). A tüzet elzárjuk és ha úgy akarjuk már mehet is a süteményre - kb. a felét elegendő rácsorgatni a többit hagyjuk meg mártogatáshoz (ha közben túlságosan besűrűsödött melegítsük fel egy kicsit).

Jó étvágyat!

TIPP: szépen szeletelhető is, de gyerekeknek mindenképp az elemeire bonthatóság benne az izgalmas. Gyerekzsúrokra is szívből ajánlom!

2010. november 10., szerda

2010. november 8., hétfő

Sütlaç ígyis-úgyis, azaz török módi karamellás tejberizs

   Időtlen idők óta tartozom egy kedves és remélem azóta nem csak ex olvasómnak a török tejberizs, azaz a Sütlaç receptjével. Nade gondoltam én, ok... bizony kell ez ide, már hogyne kéne, de mégiscsak nem egy olyan iszonyat egyedi és utánozhatatlan dolog csak úgy önmagában, ráadásul elég felkapott így blogszférás tekintetből nézve... Szóval hoztam is meg nem is, illetve nem pont azt, vagyis nem csak azt.
   Á, elég a szómenésből, íme a hagyományos Sütlaç receptje - megintcsak egyik kedvenc török blogoldalamról - a Portakal ağacı-ról, mely egy mini Elifes csavarral karamellássá válik a történet végén, de ha úgy szeretnénk ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk a mókából (kockázatkerülőknek és karamell-gyűlölőknek ajánlott).


   Különös tekintettel azok figyelmébe, akik odáig vannak az éttermekben is kapható fırın Sütlaç, vagyis égetett tejberizs barnára karamellizált tetejéért, nade hozzám hasonlóan a sütőjükből hiányzik az a fránya grillfunkció.

Hozzávalók (kb. 6 főre):
  1 liter víz
  1,5 dl rizs
  1 liter tej
  2 ek rizsliszt
  1,5-2 pohár cukor (1 pohár = 2,5 dl)
  fahéj, kakaópor a díszítéshez

Elkészítés:
  A megmosott rizst 8 dl vízben résnyire nyitott fedő alatt, közepes lángon, olykor megkeverve addig főzzük, míg a víz nagyrésze elfő, illetve a rizs felszívja (csak a rizsszemek között maradjon víz, felettük ne) - ez nekem kb. 15-20 percet vett igénybe.
   A tejjel felöntve néha-néha megkeverve ismét felforraljuk. Közben a rizslisztet elkeverjük a maradék 2 dl vízzel és folyamatos keverés mellett a lassú tűzön forrásban lévő tejberizshez adjuk, további 10 percig főzzük.
   Hozzákeverjük a cukrot (ízlés szerint - mindenesetre, ha karamellásra szeretnénk ne csökkentsük túlzottan a cukor mennyiségét), majd:

A natúr tejberizshez: olykor megkeverve felforraljuk és már el is zárhatjuk alatta a tüzet.

A karamellás tejberizshez: felforraljuk, majd forrástól számítva 2-3 percig (keverés nélkül) főni hagyjuk, közben az alján a cukor karamellizálódik, csúnyábban szólva odakap. De vigyázat, vékony a határvonal a karamelles íz és az odaégetés között, úgyhogy csak óvatosan az idővel! Ezután egy kézi habverővel szépen felkeverjük és elkeverjük a tejberizst, ami szép egyöntetű picit világosbarnás színt kap.

   A kész tejberizst kanalazd vagy öntsd tálkákba, majd hidegen fahéjjal esetleg kakaóporral díszítve tálald! (Miközben hűl sűrűbb állagot nyer!)

Jó étvágyat!

TIPP: ki kell emelnem, hogy a magyar tejberizstől eltérően a magas cukortartalom miatt ez sokkal inkább kiadós desszert, mint könnyű vacsora! Ha mégis vacsorának készítjük el használjunk kevesebb cukrot és készítsük a matúr változatot, tálaljuk gyümölcsökkel, magvakkal.

Egyszerű török gombás csirkeragu - a jól bevált...

   Ősidők óta terveztem már megosztani ezt a rém egyszerű, mégis kisadós és szuper kis fogást, a Mantarlı tavuk sote-t - hogy szép törökösen is lássátok leírva. Nálunk úgy általában ha gomba kerül a házhoz, akkor elég esélyes, hogy közkívánatra ebben végzi. Tovább nem is szaporítom a szót ezen a nyomott, borús napon, jöjjön inkább egy szép színkavalkáddal csábító fotó és a recept...


Hozzávalók (kb. 3 főre):
  25 dkg csirkemellfilé
  1 nagyobb hagyma
  3 paprika - Ttv ill. piros (kápia)
  25-30 dkg gomba
  2 db nagyobbacska paradicsom
  só, bors, kakukkfű, pirospaprika, (cayenne bors)
  3 ek olaj
  egy kis petrezselyem

Elkészítés:
   A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal, egy kk kakukkfűvel, némi pirospaprikával és cayenne borssal, ha szeretjük és átforgatjuk.
   Kisebb lábasban olajat hevítünk, a csirkemell kockákat fehéredésig "pirítjuk", hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt friss gombát, majd levének elpárolgásáig abáljuk a hússal együtt.
   Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, röviddel ezután (3-4 perc) pedig a felkockázott (felcsíkozott) paprikát - lecsó méret fele - majd további 5-7 percig pirítjuk.
   Ezután jöhet a meghámozott és felkockázott paradicsom, ízlés szerint még egy kis só és bors, valamint 1-1,5 dl víz. A ragut fedő alatt további 15-20 perc alatt készre főzzük. 2-3 perccel az elkészülte előtt ízesíthetjük még némi aprított petrezselyemmel, amiből természetesen kerülhet tálaláskor frissen az étel tetejére is.

TIPP: Köretnek a törökök rizsből vagy bulgurból (búzatöredék) készült egyszerű pilávot fogyasztanak hozzá, de teljesen jól passzol szinte bármilyen burgonyaköret is mellé.

Jó étvágyat!

2010. november 6., szombat

Szombati party-morzsák 2.

   Ismét leginkább a csajoknak kedvezve nagy tisztelettel az egyik nagy kedvencem... Mustafa, akinek csak a neve szandál, de a hangja...

Mustafa Sandal: Indir