2011. február 2., szerda

Narancskocsonya avagy Portakal peltesi light

   Ez bizony, ahogy kedvesemmel kitárgyaltuk nem zselé, nem ám, pedig majdnem annak kereszteltem nagy meggondolatlanul. A Portakal peltesi magyarul Narancskocsonyát jelent, hozzáteszem teljesen jól harmonizál is ez a kis frissítő desszert ilyenmódon a nevével. Tej-, tojás- és gluténmentes, hogy el ne felejtsem még itt az elején kiemelni, íly módon ugyebár ráadásul vegán is.


   A Narancskocsonyának egyébként két változatát készítik a török népek, és természetesen én is. Az egyik az alant leírt és fent is lent is látható vizesebb, könnyedebb pohárdesszert (kicsit zselés, kicsit pudingos, picit takonypócos állagú, épp ahogy a gyerekek szeretik). A másik pedig a töményebb Pelte, melynél maximum egy kevés vizet keverünk a narancsléhez és valamilyen tejes pudinggal, krémmel rétegezve, süteményalapra helyezve tálaljuk. (Ígérem a jövőben ez is érkezni fog.)
   Nyári desszert létére én bizony most télen tárom elétek, azon egyszerű oknál fogva, mert most volt túlzottan is sok a narancs a kamrában...


Hozzávalók (kb. 6 főre):
  2 szép nagy narancs (ha lehet bio!)
  1 pohár cukor (1 pohár = 2,5 dl)
  1 l víz
  kb. 7 dkg burgonyakeményítő (étkezési keményítővel is készíthető - ezesetben valamivel kevésbé lesz áttetsző a végeredmény)
  1 marék natúr pisztácia vagy törökmogyoró a díszítéshez (elhagyható)

Elkészítés:
   A narancsokat alaposan megmossuk, lereszelt héjukat 1 órára 1 l vízbe áztatjuk, majd leszűrjük.
   Az immáron sárgás vizet a cukorral és a narancsok kifacsart levével együtt felforraljuk. Ekkor hozzákeverjük a fél pohár vízzel elkevert keményítőt (először kézi habverővel, majd fakanállal). Szinte azonnal besűrűsödik!
   Ezután további 10 percig folyamatosan kevergetve főzzük.
   Tálkákba, poharakba osztva hagyjuk kihűlni! Durvára vágott natúr pisztáciával vagy mogyoróval díszíthetjük.
   Fogyasztásig hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk.

Jó étvágyat!

TIPP: Gyerekek számára készítsünk belőle kis adagokat, hogy még érdekesebbé tegyük számukra ezt a nyalánkságot! Megszórhatjuk esetleg színes tortadarával is!
  

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta

Gál Edith írta...

Nekem is nagyon tetszik!!!

Szemi írta...

Finom lehet!

Elif írta...

Köszönöm lányok!

Kósa Márta írta...

És milyen egyszerűnek tűnik, remélem nem lehet elrontani....

Ottis írta...

Jól hangzik!

Elif írta...

Márta, ahogy írod, szinte elronthatatlan! :)

ottis: köszönöm! :)