Végre elkészült a korábban már beharangozott
kakaós golyóvár, az anno nagy nézettséget aratott
fahéjas kedvese. Valami szuper dolog ez is, hasonlóan agyon tudnám méltatni anyuka szempontból ezt is, mert nem eszeveszett cukros, ellenben nagyon érdekes, már összerakni is külön program, egy igazi gyerekkedvenc.
Ihletadó oldalak:
Portakal Ağacı,
Cafe Derin's
TUTITIPP: Bátran kombináljátok a várakat és az önteteket, hiszen a kakaó-vanília, fahéj-csokoládé párosokból sem sülhet ki semmi rossz, vagy rejtseket a kis golyók közepébe diót, mogyorót, mandulát, csokoládédarabokat, esetleg kandírozott, aszalt gyümölcsöt, az eredmény magáért fog beszélni!
Na és a
karácsony ugyan nem az én posztom, de mit szólnátok egy mindenféle fent említett kincsekkel telepakolt mézzel locsolt fahéjas várhoz? Szerintem ez is egy: Ó igen!
Hozzávalók:
4 pohár liszt (1 pohár = 2,5 dl)
1 tojás
bő fél dl olaj
1 púpozott kk sütőpor
1 nagy ek szárított élesztő
csipet só
3 ek tejpor
fél pohár porcukor
1 pohár meleg víz
A golyók bevonásához:
3 ek cukrozott kakaópor + 1 púpozott tk porcukor
vagy
2 ek cukrozatlan kakaópor + 2 ek porcukor
Csokoládé szósz (az eredeti recept a Tuti Tippekről):
2 ek cukrozatlan kakaópor
fél pohár cukor
kb. 10-15 ml víz
2 ek vaj
1 tk vanília aroma
Plusz: ízlés szerint a golyók közepébe csokoládé, magvak, kandírozott vagy aszalt gyümölcsök.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a vizet fokozatosan adagolva, 15 percig letakarva meleg helyen pihenni hagyjuk (télen/kevésbé melegben lehet 30 perc).
Az idő letelte után a tésztából 2-3 cm átmérőjű gömböket formázunk, melyeket meghempergetünk a cukros kakaóban és a vajjal vagy margarinnal kikent kuglófformába sorakoztatunk (ezek a kis építőköveink a várunkhoz :). Az összes vagy néhány golyó közepébe elrejthetünk tetszés szerinti fent említett tölteléket.
Előmelegített 160 fokos sütőben sütjük kb. 35 percig (+-5 perc). Végezzünk tűpróbát!
Pár percig hűlni hagyjuk, majd a formát lefedjük egy tányérral (pl.) és ráborítjuk a kuglófot, aminek tetejére újabb tányért (tálcát) helyezve visszafordítjuk!
Az öntethez a kakaóport és cukrot masszává keverjük a vízzel, hozzáadjuk a vajat, lassú tüzön folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, majd forrásig folyamatosan kevergetve melegítjük (nem forraljuk!). A tüzet elzárjuk és ha úgy akarjuk már mehet is a süteményre - kb. a felét elegendő rácsorgatni a többit hagyjuk meg mártogatáshoz (ha közben túlságosan besűrűsödött melegítsük fel egy kicsit).
Jó étvágyat!
TIPP: szépen szeletelhető is, de gyerekeknek mindenképp az elemeire bonthatóság benne az izgalmas. Gyerekzsúrokra is szívből ajánlom!
9 megjegyzés:
Óóóó, igen! Brutálisan jól néz ki. A mézes variáció pedig pont nekem való! Szuper recept!
Elif ez is csodaszépre sikerült !!!
Melyik kuglóf formát használod hozzá ? Veszett jól néz ki !
Elifcim nefis olmuş ellerine sağlık
sevgiler
Gyönyörű
Az a lecsorgó csokiszósz... Csodaszép lett!
Köszi mindenkinek!
Tücsök bogár: Teljesen natúr, közönséges kuglófformában készült, szerintem bármilyenben megsütheted ugyanolyan szép lesz. Majd valamikor aztért lefényképezem neked a formát is. ;)
Cok tesekkür ederim Sevil canim!
Nagyon meggyőző, biztos finom!
selamlar arkadaşım.türkiyeden ankaradan selamlar...
Köszi Ottis!
A.s. mintin, hos geldig! :)
Megjegyzés küldése