2010. november 8., hétfő

Egyszerű török gombás csirkeragu - a jól bevált...

   Ősidők óta terveztem már megosztani ezt a rém egyszerű, mégis kisadós és szuper kis fogást, a Mantarlı tavuk sote-t - hogy szép törökösen is lássátok leírva. Nálunk úgy általában ha gomba kerül a házhoz, akkor elég esélyes, hogy közkívánatra ebben végzi. Tovább nem is szaporítom a szót ezen a nyomott, borús napon, jöjjön inkább egy szép színkavalkáddal csábító fotó és a recept...


Hozzávalók (kb. 3 főre):
  25 dkg csirkemellfilé
  1 nagyobb hagyma
  3 paprika - Ttv ill. piros (kápia)
  25-30 dkg gomba
  2 db nagyobbacska paradicsom
  só, bors, kakukkfű, pirospaprika, (cayenne bors)
  3 ek olaj
  egy kis petrezselyem

Elkészítés:
   A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal, egy kk kakukkfűvel, némi pirospaprikával és cayenne borssal, ha szeretjük és átforgatjuk.
   Kisebb lábasban olajat hevítünk, a csirkemell kockákat fehéredésig "pirítjuk", hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt friss gombát, majd levének elpárolgásáig abáljuk a hússal együtt.
   Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, röviddel ezután (3-4 perc) pedig a felkockázott (felcsíkozott) paprikát - lecsó méret fele - majd további 5-7 percig pirítjuk.
   Ezután jöhet a meghámozott és felkockázott paradicsom, ízlés szerint még egy kis só és bors, valamint 1-1,5 dl víz. A ragut fedő alatt további 15-20 perc alatt készre főzzük. 2-3 perccel az elkészülte előtt ízesíthetjük még némi aprított petrezselyemmel, amiből természetesen kerülhet tálaláskor frissen az étel tetejére is.

TIPP: Köretnek a törökök rizsből vagy bulgurból (búzatöredék) készült egyszerű pilávot fogyasztanak hozzá, de teljesen jól passzol szinte bármilyen burgonyaköret is mellé.

Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

Cafe Pepela írta...

Mm,çok leziz görünüyor..!
Ellerine sağlık cici Elif:)
Kalbi selamlarımla

duende írta...

Csodás! :) Elraktározom!

Bianka írta...

Nagyon guszta

trendo írta...

Ez biztosan finom! Hiszen másmilyen nem is lehet :)

Elif írta...

Köszi trendo, Bianka és duende!

Trendo: régen jártál nálam! :)

Tesekkür ederim Pepela canim! :)

Névtelen írta...

Kedves Elif, megint kipróbáltam a receptedet és ez nálunk most überelte a pórés-répás marhádat is, szóval oltárian bejött és még csak nem is lecsós állagú, mint, ahogy félve hittem!
Leru

Elif írta...

Nagyon örülök, hogy ízlett kedves Leru! Tartsd meg jó szokásod, írd meg a jövőben is ha kipróbálod valamelyik receptet a blogról! :)