2010. november 29., hétfő

Az az igazi ragacsosan harapnivaló téli Oatmeal!

   Újabb gyors Cookie-ötletet hoztam nektek, melynek egyszerűségét mi sem igazolhatná jobban annál a ténynél, hogy gyakorlatilag nagyrészt az én pöttöm 21 hónaposom készítette el - természetesen az éles-hegyes tárgyak forgatásának kivételével!


   Igazi téli (részben) egészséges kis finomság ez, nem mellesleg Mmmennyei, telistele a kedvenc aszalt vagy kandírozott gyümölcseitekkel és más földi javakkal ha úgy tetszik! Ajánlom sok-sok szeretettel tízóraira és uzsonnára mindenkinek ezeket a Datolyás-narancsos Oatmeal (vagyis Zab) Cookie-kat!
   Hozzánk hasonlóan kiütéses kisbetegeknek kötelező (szódabikarbóna tartalmánál fogva)!


Hozzávalók (18 nagy cookie-hoz):
  5 dkg vaj
  1 dl olaj
  fél pohár barna cukor (1 pohár = 2,5 dl)
  fél pohár (vagy valamivel kevesebb) kristálycukor
  1 nagyobb tojás
  1 kk vanília aroma
  3/4 pohár liszt
  csipet só
  1 tk szódabikarbóna
  1 kk fahéj (elhagyható)
  1,5 pohár zabpehely
  1/4 pohár kókuszreszelék
  3/4 pohár kockára vágott aszalt vagy kandírozott gyümölcs, mazsola (ez esetben: kb. 15 szem datolya és kandírozott narancshéj)
  + tetszés szerint némi durvára vágott dió, mandula, mogyoró (elhagyható)

Elkészítés:
   A puha (félig megolvasztott) vajat, olajat, tojást alaposan kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a vanília aromát is.
   Egy másik tálban elkeverjük a lisztet a durvára aprított zabpehellyel (pl. aprítógépben - de egészben is felhasználható), szódabikarbónával és a többi száraz hozzávalóval, gyümölccsel, maggal.
   A két tál tartalmát összeöntjük, pár határozott mozdulattal összekeverjük (csak addig keverjük, míg a "tészta" nagyjából elegyedik).
   Sütőpapírral borított tepsire evőkanálnyi halmokat púpozunk (9 db fél el majd kényelmesen kb. 1 nagy sütőtepsin). Nem szükséges ellapogatni. A "tészta" nem teljesen massza állagú, inkább darabos, ez ne rémisszen meg senkit, a keksz a sütőben összeáll!
   Előmelegített 180 fokos sütőben süssük kb. 12 percig. Mikor kivesszük a sütik még (nagyon) puhák, ahogy kihűlnek szilárdabb állagúvá válnak!

Jó étvágyat!
 

9 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Elif!

Nagyon jól hangzik, finom lehet.

(Írtam levelet az e.mail címedre, de nem kaptam választ, küldeném a sajtos formát:-))

Jobbulást Nektek!!!

Ottis írta...

Nagyon szeretem az ilyen kekszeket!

Bianka írta...

Nagyon fincsi

Praliné Zsuzsi írta...

Hű de jó, azt hiszem, én vörösáfonyával fogom kipróbálni :)

Elif írta...

Köszi mindenkinek!

Erinacea: vörösáfonyával is biztosan nagyon finom lesz!

Bonbon mánia: húúú, igaz, emlékszem... jajj a nagy betegeskedésben teljesen kiment a fejemből. Azt írtad Auchan-ban vetted, ott mi is megfordulunk néhanapján, megnézem van-e errefelé is, akkor nem kell fáradnom, de nagyon nagyon hálás vagyok a felajánlásért!

Gesztenye receptjei írta...

Elif!
Ha nem kapsz nyugodtan írjál és küldöm levélben elfér!
Nem tudom kapsz-e ott nálatok, mert ezt itthon készíti egy vállalkozó.

Móni írta...

Na csak leírom, hogy elkészült pár napja a keksz, és állat! Még tojásmentesen is... (merthogy az első 5-öt kisütöttem ám tojás nélkül...) :D Szóval király, legközelebb kipróbálom kevesebb cukorral!

Elif írta...

Örülök, hogy ízlett Móni. Cukorral meg már kivagyok, kinek sok, kinek kevés... :) Te már legalább tudod, hogy hozzám képest csökkenteni kell a belevalót, hogy nektek jobban ízlődjön. Egyébként külön rád gondolva fogok valamikor megint tartelette-ket készíteni, ha már megvetettem veled a formákat. :D

Móni írta...

Hihi, nagyon helyes! (L. már nyüstöl érte, de honnan lopjak neki télvíz idején szilvát? :) )
Egy ideig azért gondolkoztam, mi is az a tartelette... :D