2010. október 27., szerda

Zenére sült Şakşuka

   Veszélyes egy étel ez a Şakşuka (ejtsd: saksuka), egyszerűségében és kalóriadússágában abbahagyhatatlan! Már melegen is elvarázsol, miután az étvágyunk a konyha alapos szellőztetése után (mert olajban sütünk keményen) újra feltámadt, na de hidegen... Állítom: mennyei! Na és hazudtam én már nektek?
   Pár szóval: tökéletes vendégváró, rizzsel karöltve kiadós vega fogás (nem csak vegáknak!), remek akár előre is elkészíthető köret húsok mellé, gyakran feltálalt előétel, illetve valamilyen friss péksütemény szeletkékkel körberakva változatosságot hozó sör- és borkorcsolya (mivel mi nem iszunk alkoholt ennek kipróbálását kedves olvasóimra bíznám).


   Teljesen véletlenül került épp Şakşuka tegnap az asztalunkra. Egyszerű szerencse, vagy a sors akarata, hogy éppen minden szükséges hozzávaló a hűtőben sorakozott, amikor párom a hozzá írt kis muzsikával megörvendeztetett (és táncra perdített) bennünket. Rögtön hozzá is tette, hogy bizony miről is szól a "nóta", én pedig már röpülem is a konyhába megtenni az első szükséges lépéseket...




Hozzávalók (kb. 4 főre):
  30 dkg burgonya
  30 dkg padlizsán
  30 dkg cukkini
  1-1 piros és fehér paprika (vagy 2 db valamelyikből)
  1,5-2 dl olaj
  3 gerezd fokhagyma
  3 nagyobbacska paradicsom
  fél dl paradicsompüré
  nagy csipet szárított kakukkfű (frissel helyettesíthető)
  só
  bors
  erős pirospaprika vagy paprikakrém (elhagyható)
  2 ek vágott petrezselyem

Elkészítés:
   A nagyobb kockákra vágott padlizsánt sós vízbe áztatjuk (1-1,5 l vízhez 1 tk só).
   A burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk és egy nagy serpenyőben hevített olajban (közepes lángon) megsütjük. Közben a cukkinit is kockákra vágjuk. A krumplit lecsepegtetve egy lapos szervírozó tálra szórjuk, egy csipet sóval meghintjük.
   A cukkini már mehet is a burgonya helyére az olajba. Miközben sül felszeleteljük, ill. nagyobb darabokra vágjuk a paprikákat. Ha kész lecsepegtetjük és a burgonya tetejére szórjuk.
   Megsütjük a lecsepegtetett padlizsánt is, majd a paprikát és a cukkinihez hasonlóan járunk el, szépen egymásra rétegezzük a kisült zöldségeket.
   A paradicsomokat meghámozzul és nagyon apróra (használhatunk aprítógépet is), a fokhagyma gerezdeket vastagabb szeletekre vágjuk. A serpenyőben csak egy kevés (2 ek) olajat hagyva a fokhagymaszeleteket enyhén megpirítjuk (csak míg illatozni kezd), majd rászórjuk-öntjük a paradicsomot, paradicsomszószt, fűszerezzük kakukkfűvel, sóval, borssal, pirospaprikával, felöntjök 1 dl vízzel és 10-15 perc alatt szép szószsűrűségűre főzzük.
   A paradicsomszószt ráöntjük a sült zöldségek tetejére, megszórjuk az aprított petrezselyemmel és még melegen vagy később hidegen tálaljuk.

Jó étvágyat!

TIPP: Rizskörettel tálalva kiadós vega fogás, de szépen megfér mellette természetesen bármilyen húsétel is. Hozzá általában kapros-fokhagymás (sós) joghurtot tálalnak plusz öntetként!


Utóirat:
Ha valaki szeretne néhanap török zenét hallgatni a blogon receptböngészés közben az ne felejtse el ezen véleményét itt egy megjegyzésben rögzíteni!

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Istenien néz ki

Bianka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Ms. Poppy írta...

A sok finom zöldség egyenként hozzájárul a végső étel fantasztikus ízéhez és színéhez.
Én hiszek neked, és nem, még soha nem hazudtál.:D
A zene hallatán el tudlak képzelni, ahogy főzés közben erre csörögsz.:P

duende írta...

Csodás! Imádom a török konyhát... :)

Elif írta...

Köszi lányok! :)

Borso írta...

ez is jó kis vega recept! Pont nekem való. :) Szeretem a török ételeket, már amennyit ismerek belőle, a bp-i és londoni török éttermek által.