2010. október 21., csütörtök

Melegtűrő tejes kenyérteknős

   Egyszer volt hol nem volt... írhatnám a hosszú mesét a kedves kis kenyérteknősről, aki annyira szeretetreméltó, kedves és szép, hogy mindenki tátott szájjal bámulja akinek a sütőjéből "véletlenül" előtéved. Bizony ez a nem is olyan kicsi teknőc az igazán forró helyeket szereti búvóhelyéül választani, hol itt hol ott, aztán 1-2 nap és madárlátta morzsát sem hagy maga után...


   A formázás ihletőjét itt, az eredeti (vékony kérgű, puha szendvicskenényér) receptet katica fomában pedig itt találjátok. Szuper kis reci, nyugodtan próbálkozzatok más alakokkal is, hajrá kreativitás! Sem hosszas dagasztást sem kenyérsütőgépet nem igényel!



Hozzávalók:
  50-55 dkg liszt ( ha lehet kenyérliszt - BL80)
  1 tojás (+ 1 sárgája a lekenéshez)
  1/4 pohár olaj (1 pohár = 2,5 dl)
  3,5 dkg friss élesztő
  1 tk cukor
  1,5 tk só
  1 pohár langyos tej
  fél pohár meleg víz
  1 nagy csipet aszkorbinsav (por állagú, patikában kapható)

Elkészítés:
   Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejbe morzsoljuk és 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
   Közben egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót és az aszkorbinsavat, közepébe mélyedést formálunk, amibe beleütjük a tojást, beeöntjük az olajat és a vizet, majd az élesztős tejet is.
   A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, ha szükséges némi plusz lisztet adunk hozzá (érdemes 50 dkg-al indítani és 5-10 dkg-ot magunk mellett tartani pluszban). 2-3 percig dagasztjuk (gyúrjuk), majd lefedve meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
   A megkelt tésztából a levegőt kinyomkodjuk, átgyúrjuk, majd tetszőleges alakra formázzuk. A teknős formánál a lábak, fej és farok szélső részére helyeztem RÁ a középső nagy cipót. Pengével, vagy nagyon éles késsel vághatunk mintákat a páncélba, vagy más alkatrészekbe! Mivel a tészta kissé ragacsos a szemhez használt apró golyóbisok mindenféle extra segítség nélkül feltapadtak a helyükre.
   A fényesre szánt testrészeket (itt mist páncél és nyakörv) kenjük meg tojássárgával. A szemnél a kis golyók egyik felét is először tojássárgába mártottam, majd mákba és a tiszta felüknél tapasztottam őket a fejre.
   A maggal szórni kívánt helyeket is érdemes megkenni tojássárgával (vagy enyhén vízzel), illetve ha csak kevés magot szeretnénk feltenni (mint a végtagokon jelen esetben) azokat enyhén nyomkodjuk a felületbe.
   A megformázott, de még nyers kenyeret további 30 percig meleg helyen kelesztjük, majd előmelegített 200 fokos párás (a sütő legalsó polcára helyezett rácsra egy kis jénaiban vagy más tűzálló edényben 2-3 dl vizet teszünk) sütőben kb. 30-35 perc alatt szép barnára sütjük.

Jó étvágyat!

TIPP: szendvicskenyér stílus, vagyis a puha és vékony kéreg mellett egy olyan kalácsos bélzetű kenyeret kapunk, amelynek 2-3 nap múlva is simán elhisszük, hogy 1 órája került ki a sütőből. Puhasága és foszlóssága miatt (is) kicsi gyerekes szülők különös figyelmébe!


Utóirat:
Ha valaki szeretne néhanap török zenét hallgatni a blogon receptböngészés közben az ne felejtse el ezen véleményét itt egy megjegyzésben rögzíteni!

19 megjegyzés:

Bianka írta...

Csúcs eszméletlen jó

Ms. Poppy írta...

Ez nagyon édi.:) Imádnék nálad gyerek lenni, elképesztően kreatív ételeket készítesz!

Mónika írta...

Fantasztikusan néz ki!
:)

Reni írta...

Mondd csak, örökbefogadsz? :-)

chriesi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
chriesi írta...

Ez írtóóóó aranyos!!!

Szemi írta...

Ez nagyon jópofa! :))

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klasszul néz ki!!!
Kisfiad biztos örült neki:-))

duende írta...

Nagyon édes kis teknős lett! :)

Cafe Pepela írta...

Oy,çok tatlı görünüyor! :)
Ellerine,gönlüne sağlık..
Sevgi ile

Elif írta...

Köszi mindenkinek, már alig várom, hogy újabb formát is öltsön ez a tészta! :) Ha esetleg valaki megcsinálja el ne mulasszon nekem képet küldeni róla, mert nagyon kíváncsi vagyok ám minden formára!

Reni: úgyis tervben lenne még egy gyerek... :D

Cafe Pepela: tesekkür ediyorum! :)

kreiszi írta...

Nagyon cuki ez a teknős!

Elif írta...

Köszi kreiszi! :)

Mónika írta...

Azt szeretném megkérdezni, hogy normál sütő tepsibe sütötted?
A lányok szülinapi buliján szeretném meglepni a vendégeket ezzel a különleges kenyérrel, leves mellé...
Több gondolat is megfogalmazódott bennem, mert akár azt is eltudnám képzelni, hogy a cipót is helyettesíthetné, ha levágjuk a teki páncéljának tetejét, majd a leves után visszahelyezzük rá...
Persze akkor több kisebb teknőst kellene készíteni, de a siker miatt garantáltan megérné...
szerinted akkor az arányokat elég lenne negyedelni???
(a sütés nagyon távol áll tőlem, de ezzel mindenképpen megküzdenék, azért kérdezek "butaságokat")
:)))

Elif írta...

Bocsánat Mónika, hogy csak most válaszolok, nem voltam internet közelben az elmúlt napokban, remélem még nem késő... Nyugodtan süsd kisebb méretben, ha úgy tetszik, negyed vagy hatodekkorában. Levest ebbe tálalni szerintem nem lenne szerencsés, ahhoz túl vékony a kérge. Ez állígra a szeletelt puha toast kenyerekre hajaz.
Igen, teljesen sima sütűtepsin sült. Üdv: Elif

Mimi írta...

Szia! Én ezt választottam a Gaszto kadét versenyhez! Nagyon jó kis recept :)

Elif írta...

Nagyon csinos kis teknős lett, köszönöm Mimi! :)

boros1124 írta...

Nem sajnáltad megvágni? :) Nagyon kreatív és jól néz ki. Azon töprengtem, hogy kenyér címke miért csak ez az egy van. Mi már évek óta sütünk házi kenyeret. Természetesen kenyérsütőben, néhanapján tepsiben. Néhány kérdés. Nem szeretnél több kenyér receptet megosztani velünk? Látom ennek is sűrűbb a tésztája a boltinál. Nem ismersz olyan receptet ami a bolti tésztájára hasonlít (mondjuk hagyományos fehér kenyér? Illetve mennyire ajánlanád nekünk a Larousse könyvet? Eddig akármennyi recept is járt a kenyérsütőkhöz, mindegyiknek sűrű volt a tésztája nálunk.
http://www.konyv-konyvek.hu/book_images/16a/999636916a.jpg

Elif írta...

Kedves boros1124: Sajnos nem ismerem ezt a könyvet. Nem vagyok az az igazán nagy kenyérsütő, az édes kelt tészták sokkal közelebb állnak hozzám, azthisztem ez a magyarázat arra, hogy egyelőre csak ezt az egy kenyérreceptet tettem közzé itt a blogon. Ami késik természetesen nem múlik...
Addigis Limara oldalát tudnám neked ajánlani kenyerek terén, ha esetleg még nem ismered, ahol találhatsz géppel és gép nélkül készülő kenyérrecepteket is: http://limarapeksege.blogspot.com/ illetve még a Nosalty kenyeres gyűjtőoldalát, amit itt találsz: http://nosalty.hu/tipus/kenyer.
Remélem tudtam valamelyest segíteni. Szép hétvégét! Elif