Jöjjön most egy levesajánlat a változatosság jegyében, vagy mint amolyan "csicsóka-reklám". Aki még nem kóstolta ezt a rendkívül egészséges gumós növényt az sürgősen pótolja, nyersen vagy olajban sütve - sózva hozzá a hirtelen ötletek, a többi meg majd apránként jön a blogra recept formájában. Egyébként nekem a gyermekkorom egyik szimbóluma, és hihetetlenül boldog vagyok, hogy újra rátaláltam.
Ezt a levest (Yerelması Çorbası - avagy Földialma Leves) ilyen formában egyébként töröknek mondanám, ugyan nem tartozik a leges-legautentikusabb ételek közé, mégis sokan készítik kinn hasonló módon.
Hozzávalók:
40 dkg csicsóka
1 szál sárgarépa
1 dl vöröslencse
1 közepes fej hagyma
2 ek olivaolaj
só, bors, pici szerecsendió
1-1,5 l víz
petrezselyemzöld a tálaláshoz (ill. aprítva a legvégén belefözhető)
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát az olajon enyhén megdinszteljük, rádobjuk a megtisztított és karikára vágott répát és a pucolt, felkockázott csicsókát, 2-3 percig folyamatos keverés mellett pirítjuk, majd hozzádobjuk a megmosott és lecsepegtetett vöröslencsét is, párszor átforgatjuk és felöntjük 1 l vízzel.
Sózzuk, kevés borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük majd kb. 25 perc alatt (míg a lencse alaposan megpuhul) megfőzzük. Kézi mixerrel átturmixoljuk, utánízesítjük, ha szükséges. Némi forró vízzel tovább hígíthatjuk, ill. 1-2 ek aprított petrezselyemmel újraforralhatjuk kedvünk szerint (tovább főzni már nem szükséges).
Jó étvágyat!
TIPP: kínálhatjuk pirított kenyérkockákkal, de reszelt sajttal megszórva is nagyszerű. A vöröslencse tompítja ugyan a csicsóka ízét, de természetesen nem nyomja el teljesen, hiszen nem is ez a célja, úgyhogy ha valaki kifejezettem nem szereti a csicsóka ízét az ugye vessen magára...
3 megjegyzés:
Külön-külön imádom mindkettőt,most majd együtt is kipróbálom!
Fotoğraflara bayıldım..
İnsanın içini açan çok güzel bir sayfan var..
Sevgiler canım
Köszönöm Marisz, remélem ízleni fog! :)
Tesekkür ederim Canim, sözlerinden cok mutlu oldum! :)
Megjegyzés küldése