Voltam olyan szerencsés , hogy egy csokor más autentikus finomsággal együtt kaptam egy szép darab Pastırmát is nemrégiben anyósoméktól (hála a kamionos rokonnak), ebből készülhetett a következő fogás, méghozzá Özlem, a Mutfak Günlüğüm háziasszonyának receptjére támaszkodva fél lábbal.
Hozzávalók:
1 pohár száraz fehérbab, vagy 1 nagy konzerv
5-6 vékony szelet Pastırma (vagy füstölt hús)
1 fej hagyma
1 fehér vagy kápia paprika
2 ek olivaolaj
2 paradicsom (vagy 1 dl paradicsompüré)
1 tk sűrű paprikakrém (biber saliçası vagy Édes Anna pl.) ill. helyette pirospaprika por is használható
1 nagyobb csipet cukor
só
Elkészítés:
Ha szárazbabot használunk azt előző éjszakára hideg vízbe áztatjuk (leöntjük), majd újabb vízben felforraljuk, főzővizét is leöntjük és félretesszük.
A felhevített olajon az apróra vágott (vagy reszelt) hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított paprikát, a hámozott és kis kockákra vágott paradicsomot és a paprikakrémet is. 2-3 perc keverés után belekeverjük a babot, felöntjük kb. 2 pohár vízzel, a cukorral ízesítjük és lefedve addig főzzük, míg a bab teljesen megpuhul (megmosott lecsepegtetett konzerv bab esetén elegendő 5-6 perc).
Ekkor a Pastırmát kisebb cafatokra szaggatva a babhoz keverjük, sózzuk, még 2 perc alatt összefőzzük, majd ha úgy tetszik már fogyaszthatjuk is, persze a nyelvünkre vigyázzunk szét ne égjen.
Jó étvágyat!
TIPP: Köreteként natúr vagy pirított tésztával gazdagított rizs- vagy bulgurpilaf ajánlott, de önmagában kenyérfélével is fogyasztható. Elmaradhatatlan mellőle valamilyen egyszerű (citrom-olivaolaj) saláta vagy savanyúság.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése