2010. december 12., vasárnap

ÖGYE - Ünnepi kétcsokis Mascarpone trüffel

   Részben a véletlen műve a következő kis Trüffel, elvakult Mascarpone fanoknak, vagy hozzám hasonlóan Mascarpone-próbálkozásban lévőknek ajánlom sok szeretettel itt a nagy ünnepi készülődés kellős közepén.
   Az a fajta desszert, ami tökéletesen jól esik egy kiadós vagy könnyű ebéd, vacsora után, egyszerre 1-2 darab elég is belőle (meg nem is - ilyenkor jön az étkezések közötti lopva nassolás). Na de viccet félretéve csoki- és Mascarpone-imádóknak kötelező!


    Nagyon egyszerűen elkészíthető Trüffel társaihoz hasonlóan, semmi különösebb konyhai szakértelmet nem igényel!

Hozzávalók:
  10 dkg étcsokoládé (1 tábla)
  15 dkg Mascarpone
  5 dkg fehér csokoládé (fél tábla)
  fél-1 dl porcukor (ízlés szerint)
  csipet só
  egy jó marék hántolt törökmogyoró (vagy mandula, vagy dió)
  3 ek facsart narancslé
  fél kk fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék (elhagyható)
  1-2 ek kókuszreszelék

Elkészítés:
   Az étcsokoládét megolvasztjuk - egyszerűen mikróban (néha megkeverve), vagy gőz fölött - majd a porcukorral, narancslével, sóval és fűszerrel együtt alaposan kikeverjük a Mascarpone-val (ha szobahőmérsékletű könnyebb vele dolgozni, de hideggel is működik). Ezzel a trüffel alap gyakorlatilag kész is, tegyük pár órára hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen, majd enyhén benedvesített kezeinkkel formáljunk golyókat belőle közben 1-2 szem mogyorót, mandulát, vagy némi durvára vágott diót helyezve a közepükbe.
   - A másik módszer, hogy a durvára tört/aprított mogyorót, mandulát vagy diót belekeverjük a masszába már az elején és így formázunk golyókat belőle. Kinek melyik a szimpatikus.
   A golyókat kis mignon-papírokra helyezzük, majd a papírral együtt óvatosan összefogva tetejüket olvasztott (mikróban olykor megkeverve, vagy gőz fölött) fehér csokoládéba mártjuk, végül megszórjuk őket némi kókuszreszelékkel.
   Fogyasztásig tároljuk hűtőben! (1 hétig is eltartható, de figyeljünk a Mascarpone szavatosságára!)

Jó étvágyat!

TIPP: A golyókat a fehércsokis sapka helyett forgathatjuk darált dióba, tört mogyoróba, mandulába vagy kókuszreszelékbe is!

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Juj mesés

Gesztenye receptjei írta...

Elif!

Ez valami csodás, csatlakozom a mascarpone és csokiimádók táborába :-)))

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon szuperül néznek ki!!!

Mézigörl írta...

Nagyon guszták! :-))

Elif írta...

Köszi lányok! :) Fincsik is voltak, de elfogytak sajnos... :(