Á, elég a szómenésből, íme a hagyományos Sütlaç receptje - megintcsak egyik kedvenc török blogoldalamról - a Portakal ağacı-ról, mely egy mini Elifes csavarral karamellássá válik a történet végén, de ha úgy szeretnénk ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk a mókából (kockázatkerülőknek és karamell-gyűlölőknek ajánlott).
Hozzávalók (kb. 6 főre):
1 liter víz
1,5 dl rizs
1 liter tej
2 ek rizsliszt
1,5-2 pohár cukor (1 pohár = 2,5 dl)
fahéj, kakaópor a díszítéshez
Elkészítés:
A megmosott rizst 8 dl vízben résnyire nyitott fedő alatt, közepes lángon, olykor megkeverve addig főzzük, míg a víz nagyrésze elfő, illetve a rizs felszívja (csak a rizsszemek között maradjon víz, felettük ne) - ez nekem kb. 15-20 percet vett igénybe.
A tejjel felöntve néha-néha megkeverve ismét felforraljuk. Közben a rizslisztet elkeverjük a maradék 2 dl vízzel és folyamatos keverés mellett a lassú tűzön forrásban lévő tejberizshez adjuk, további 10 percig főzzük.
Hozzákeverjük a cukrot (ízlés szerint - mindenesetre, ha karamellásra szeretnénk ne csökkentsük túlzottan a cukor mennyiségét), majd:
A natúr tejberizshez: olykor megkeverve felforraljuk és már el is zárhatjuk alatta a tüzet.
A karamellás tejberizshez: felforraljuk, majd forrástól számítva 2-3 percig (keverés nélkül) főni hagyjuk, közben az alján a cukor karamellizálódik, csúnyábban szólva odakap. De vigyázat, vékony a határvonal a karamelles íz és az odaégetés között, úgyhogy csak óvatosan az idővel! Ezután egy kézi habverővel szépen felkeverjük és elkeverjük a tejberizst, ami szép egyöntetű picit világosbarnás színt kap.
A kész tejberizst kanalazd vagy öntsd tálkákba, majd hidegen fahéjjal esetleg kakaóporral díszítve tálald! (Miközben hűl sűrűbb állagot nyer!)
Jó étvágyat!
TIPP: ki kell emelnem, hogy a magyar tejberizstől eltérően a magas cukortartalom miatt ez sokkal inkább kiadós desszert, mint könnyű vacsora! Ha mégis vacsorának készítjük el használjunk kevesebb cukrot és készítsük a matúr változatot, tálaljuk gyümölcsökkel, magvakkal.
5 megjegyzés:
Nagyon guszta, finom lehet
Nekem is tetszik!:)
Köszi Bianka és Ami!
cok tesekür, Elif!
ezt készítettem el a gasztrokadét játékra. Riszlisztet házilag (örölve) próbáltam készíteni, ne lett túl liszt szerű. Ennek ellenére a 2 napig hűtöben üldögélő utolsó Sülac már szépen besűrűsödött és megképződött rajta az oly annyira fontos réted a tetején. Szóval éljen a 2 napos Sülac (is)
Megjegyzés küldése