Mindenképpen valami török, magyarhonban is elkészíthető főétellel akartam visszatérni, hogy valami lényegivel bővítsem a recepttárat, később jöhetnek majd a rózsavizes, baklavatésztás nyalánkságok.
Először azt a címet gondoltam adni "tökfőzelék helyett", de valljuk be azért a jó öreg tökfőzeléket helyettesíteni nem lehet, alternatívának viszont mindenképpen ajánlom ezt a Kapros-cukkinis-marharagut. Törökül egyszerűen etli Kabak yemeğı, vagyis húsos tökétel, egy teljesen alapvető fogás, rizzsel és joghurttal kiegészítve tökéletes főétel (hozzáteszem létezik a kapros mellett a kapornélküli verzió is, sőt talán autentikusabb is, nekem mégis így izgalmas).
Hozzávalók (3-4 főre):
20 dkg apró kockára vágott marhahús
4 kisebb cukkini /erre mifelénk kabak, vagyis zsenge tök/
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 nagyobb fehérpaprika /mifelénk édes zöldpaprika/
2-3 ek aprított kapor (friss, vagy fagyasztott)
1-2 ek aprított petrezselyem (elhagyható)
2 ek olivaolaj
fél dl paradicsompüré /mifelénk 1 ek paradicsom salça/
só, bors
Elkészítés:
A hagymát felkockázzuk és az olivaolajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát, majd röviddel ezután a húst és a felszeletelt fokhagymát is. A húst fehéredésig pároljuk, majd jöhet a paradicsompüré és a hámozott felkockázott paradicsom. Sózzuk (kb. 1 tk), enyhén borsozzuk, felöntjük kb. 1 pohár vízzel, majd fedő alatt a húst majdhogynem készre főzzük. Én előszeretettel végzem ezt a részt mostanában kuktában, így kb. 20 perc elegendő is. Normál lábosban kb. 40 percet érdemes rászámítani, közben ha kell a vizet pótoljuk!
Ezt követően hozzáadjuk az apróra vágott kaprot és felkockázott cukkinit is, a vizet pótoljuk úgy hogy az ételt kb. kétharmadáig lepje el. Résnyire nyitott fedő alatt a cukkini puhulásáig főzzük (kb. 20 perc), majd a petrezselymet is hozzáadva még 1-2 percig forraljuk. Ízlés szerint ha kell sózzuk.
Jó étvágyat!
TIPP: tökéletes kísérője a natúr joghurt, köretként pedig rizst vagy más szaftkedvelő megoldást ajánlanék hozzá. Kapor nélküli változata is működik, ekkor némi édesnemes, vagy akár csípős pirospaprikával egészítsük ki a fűszerezését.
1 megjegyzés:
mit szólnál, ha ebédre leemelem innen a tányér kaját s fotó nélkül maradna a bejegyzésed? ;-)
Megjegyzés küldése