Hozzávalók (kb. 24 kiflihez):
A tésztához:
40 dkg liszt
fél kk sütőpor
1 csipet só
16 dkg vaj
8 dkg szőlőcukor (vagy 6 dkg porcukor)
2 tojás sárgája
3 ek natúr joghurt (vagy 2 púpozott ek tejföl)
2 ek tej
fél kk szárított élesztő
A töltelékhez:
50 dkg darált dió (vagy mák)
20 dkg cukor
1,5 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
A lekenéshez:
2 tojás sárgája
1 tojás fehérje
Elkészítés:
Először előkészítjük a tölteléket. Ehhez a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal felforraljuk, majd hozzáadjuk a darált diót (én konyhai robotgépben aprítottam a fagyasztott diót) és 1-2 perc folyamatos keverés mellett masszává főzzük. Egy nagyobb tányérra vagy tálcára simítjuk és fóliával lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sütőporral, cukorral és a sóval, majd a darabokra vágott hideg vajjal elmorzsoljuk (ez is gyönyörűen megoldható robotgépben is).
Ezután a lisztes keverékhez adjuk a 2 ek tejben feloldott élesztőt, a tojássárgákat és a joghurtot is. Gyorsan egy sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit fél órán át letakarva pihentetünk.
A tésztát kb. 24 részre osztjuk, egyenként vékonyra, nagyjából ovális alakúra nyújtjuk őket, közepükre helyezzük hosszában a tölteléket és felcsavarjuk a kifliket. A "záródást" alulra fordítva sütőpapírral fedett tepsire rendezzük őket. Tojássárgával megkenjük őket, meleg helyen fedetlenül kb. fél óra alatt megszáradnak. Ezután ujra lekenjük a kifliket, ezúttal tojásfehérjével és újabb fél órán át - most hűvös helyen - száradni hagyjuk őket.
Fogpiszkálóval 3-4 helyen megszúrkáljuk, hogy sütés közben ne durranjanak ki, majd előmelegített 180 fokos sütőben szép barnára sütjük őket.
Frissen kisülve a töltelék nagyon forró, várjuk meg míg kihülnek fogyasztás előtt - bármilyen nehezünkre esik is!
Jó étvágyat!
9 megjegyzés:
Yummy!!
Jajj, de jól néz ki!!!!
Nagyon jól néz ki! És a fotók is szépek!
Az idén kipróbálom. Annyi diónk van !
Úgy, de úgy szeretem!Én is sütök!:-)
Szerintem ez benne lesz a karácsonyi repertoáromban...:)
Milyen jó diós!!!
Nagyon guszta! :)
Gyönyörűek lettek, profi munka
Gyönyörűséges, imádom!
Megjegyzés küldése