2011. október 29., szombat

Borzas kukkancs és Csokis Csontváz hadsereg Halloween-ra

   Még nem késtem el, még nem késtem el... A boltok még holnap éppen nyitva, bár akár akadhat is minden otthon ehhez az egyszerű, mégis ötletes és finom cookie-hoz, hisz nem kíván meg hú de spéci összetevőket. Nem, nem vagizás a Cookie név, a keksz receptjének forrása (ismét Land O'Lakes) és állaga is megköveteki ezt az elnevezést, hiba lenne simán "lekekszezni". Akinek volt már dolga a Tripla Csokis Cookie-val innen a blogról, az biztosan tudja miről beszélek.


   Minimálisan módosítottam a receptet, mert ismervén az én mélybarna (majdnem fekete), igazán csokoládé izű kakaóporomat (Lidl) jól tudom, hogy kevesebbet használnom is elég az azonos eredmény eléréséhez. Illetve gondolván azokra, akik nem rendelkeznek emberke kiszúróformával (a Csontvázakhoz) vagy csak simán színesebb, mókásabb, máskor is elkészíthető ötletet keresnek - elkészült az egyszerű bármilyen kör alakú tárggyal kiszabható Borzas Kukkancs sereg is, akiknek borzasságát szórócukor helyett természetesen adhatja rengeteg más is, akár darált, vágott dió, mandula, mogyoró, kókuszreszelék, csokidara és még miegymás...


 Hozzávalók (kb. 27 db kekszhez):
A tésztához:
  1 és 3/4 pohár liszt (1 pohár = 2,5 dl)
  fél pohár cukrozatlan kakaópor (minél sötétebb színű, most annál jobb)
  1 tk sütőpor
  1/4 tk só
  1 és 1/4 pohár cukor
  18 dkg vaj
  1 tojás
  1 tk vanília aroma

A mázhoz:
   kb. 1 pohár porcukor
  1 ek natúr joghurt

A kukkancsok "hajához":
  2 kis kocka csokoládé (nálam most tejcsokoládé)
  színes szórócukor vagy darált/aprított dió, mogyoró, mandula, kókuszreszelék, csokoládédara


Elkészítés:
   A lisztet, kakaót, sütőport és sót összekeverjük. Egy másik tálban a cukrot kikeverjük a puha vajjal (én mindig egy kicsit meg is olvasztom - nem teljesen!), hozzáadjuk a tojást és a vanília aromát is, majd miután sima masszává dolgoztuk jöhet hozzá a lisztes keverék is. Legegyszerűbb kézzel, gyors mozdulatokkal "összegyúrni" csak éppen addig, mig a liszt mindenhol átnedvesedik.
   A tésztát 2 részre osztjuk, lepényt formázva belőlük lefóliázva 1,5-2 órára hűtőbe (vagy kb. 20 percre -nem többre!- fagyasztóba) tesszük.
   Az idő letelte után az egyik tésztakorongot elővesszük, kicsit átgyúrjuk, hogy könnyebb legyen dolgozni vele, majd enyhén lisztezett felületen először ujjajinkkal, tenyerünkkel lelapogatjuk, majd kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszőleges formákat - emberke, kör - szaggatunk és óvatosan (jól jön egy fém spatula alájuk nyúlni) sütőpapírral fedett tepsire rendezzük őket. Megismételjük a másik tésztadarabbal.
   Előmelegített 190 fokos sütőben kb. 6 perc alatt megsütjük őket. Megint a legjobb út (mint a Tripla csokisnál), ha akkor vesszük ki a tepsit a sütőből, amikor a kekszek teteje éppen megszűnik fényesnek lenni! NE SÜSD SOKKAL TOVÁBB, mert agyonszárad, megég! Igen, mikor kiveszed irreálisan puha lesz, de ahogy kihül megszilárdul. Ha ropogós kekszet szeretnél süsd maximum 8-9 percig!
   2 percig hagyjuk a tepsin állni őket, majd szedjük rácsra, vagy más szobahőmérsékletű felületre és hagyjuk teljesen kihűlni, ezután díszíthetjük.

   A mázhoz az átszitált porcukrot egy habverő segítségével fokozatosan keverjük a joghurthoz. A massza akkor jó állagú, ha belőle egy vékony csíkot (fogpiszkélóval, kanál nyelével, stb.) a tál oldalára húzva az formatartón ottmarad és nem folyik szét/le azonnal.
   Töltsük egy kis zacskóba, vágjunk egyik sarkára egy pici lyukat, majd mintázzuk a kekszeket kedvünk szerint.
   A csontvázak fejéhez és a kukkancsok szemeihez: megrajzoljuk a körvonalat, majd némi mázat a közepükbe nyomunk és egy kiskanál vagy más segédeszköz segítségével szétkenjük.

   A Kukkancsokhoz:
   Mikróban, vagy vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét és körben, vagy csak a "fejtető" részen bekenjük vele a korongok peremét, majd szórócukorba mártjuk a csokoládés részt.
   Ha a cukormáz egy kicsit már megszáradt (15-20 perc) az olvasztott csokoládéból a fehér szemekalapokra is cseppentünk 1-1 cseppet.
   Fogyasztani már lehet, szállítással, egymásra helyezéssel várjunk míg a máz teljesen megszárad!

Jó étvágyat és Happy Halloween annak, aki ünnepli!

TIPP: szabad levegőn 2-3 napig, dobozban, zacskóban 1-2 hétig cookie-san puha marad!

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jók lettek! :)

Adél (Afraa) írta...

Nagyon tetszik, igazán kreatív :)

Mézeskalács írta...

Ezt a bejegyzést én most neked nagyon szépen megköszönöm! Gyerkőceimmel és öcsémmel három éve tartjuk a haloweent és nagyon szeretik ezt a napot. Mivel most már három hónapja dolgozom és éppen a végkimerülés határán vagyok, szerettem volna nagyon egyszerű és mégis minden gyerekigényt kielégítő sütit kreálni. Ez most neked hála úgy érzem sikerülni fog! Köszönöm!

Ani írta...

Nem vagyok nagy halloween rajongó, de ez nagyon ari!))

Elif írta...

Köszönöm Flóra és Adél!

Mézeskalács: jajj nagyon örülök, ha segíteni tudtam az ötletelésben! :)

Teakert: bezony mi sem ünnepeljük, ezzel csak a Halloween-t ünneplő olvasóimra gondoltam. Persze azért elfogynak :P, a kukkancsokból már nincs is miután picifiam és párom megtámadták őket.

Barbi konyhája írta...

Nagyon jóóóó! Nem is tudnék választani, annyira tetszik mindkettő! Látom az egyik csontváznak már beleharapta a fejébe. ;D Én is megtenném! :)))

Bianka írta...

Annyira aranyosak, főleg a csontvázak