2011. január 14., péntek

ÖGYE - Zeytinyağlı pırasa - Olivás póréragu különösen (de nem csak) vegáknak!

   A Húsos Póréragu nagy sikerére tekintettel (nem beszélve arról, hogy mostanában többen is kértek vegán recepteket - is - tőlem) jöjjön most a másik nagy kedvenc - húsevők se hagyják ki! - az Olivás Póréragu. Hidegen, melegen, előételnek és főételnek... én csak ajánlani tudom! És vegán, és igen, végre megint valami igazán török és számításaim szerint enyhén lúgosít, ami külön dícséretes!


Hozzávalók (főétkezésként plusz köret nélkül 3 főre):
  50 dkg póréhagyma
  1 fej hagyma
  1 fehér vagy méginkább piros kápia paprika
  1-2 szál sárgarépa
  1 kk cukor
  kb. 1 tk só
  4 ek paradicsompüré
  2 ek frissen facsart citromlé
  2 ek rizs (elhagyható)
  fél dl olivaolaj

Elkészítés:
   A felforrósított olajban üvegesre pirítjuk a hagymát, rászórjuk a cukrot és a sót, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és a vékony karikákra vágott répát, majd 2-3 perc keverés után a paradicsomszószt is belekeverjük.
   1-2 perc párolás után jöhet bele a megtisztított, vastag karikára szelt póré és a megmosott rizs is. Felöltjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje (kb. 1,5 pohár - 1 pohár = 2,5 dl), óvatosan átkeverjük, majd fedő alatt mérsékelt lángon kb. 20 perc alatt készre főzzük a ragut. Közben egyszer-kétszer óvatosan átkeverhetjük, utánsózhatjuk, ha szükséges.
   Végül a tüzet elzárjuk és vigyázva, hogy ne törjük nagyon össze a pórét, hozzákeverjük a citromlevet, majd még melegen, vagy hidegen tálaljuk.

Jó étvágyat!

TIPP: Ha külön szeretnénk hozzá köretet készíteni egyszerűen hagyjuk ki a rizst, illetve használjunk kevesebb, csak kb. 1 pohárnyi vizet a felöntésnél! Kínálhatjuk előételként kisebb adagban, hidegen vagy főételként egyaránt.

4 megjegyzés:

Eszti írta...

valóban így teljesüljön minden kérésem ;)

puszillak!

Bianka írta...

Csodás színei vannak

Móni írta...

Pont jöttem mesélni...
Először csodálkoztam, hogy csak sóval kell fűszerezni, de annyira király ez a cukor és citromlé benne, hogy hihetetlen!
Amúgy is totál bele vagyok zúgva ezekbe a sokzöldséges kajáidba! :)

Elif írta...

Köszi Bianka! :)

Na akkor örülök, ha ez is megállta a helyét! :) Ráadásul megint csupazöldséges kajával jövök hamarosan, igaz ez leves lesz, de Laci asszem már végleg letiltja majd a blogomat a gépeteken. :D