Aki járt már Törökországban, az biztosan ráismert, bizony ez éppen az a fajta "perec", Simit (Gevrek Simit, Sokak Simidi), amit gyakorlatilag bárhol és bármikor megvásárolhatunk az utcán sétálva, a bazárban nézelődve, bevásárlóközpontban vásárolgatva, vagy egy kávézóba beülve egyaránt. A legeslegegyszerűbb török reggeli nem más, mint Simit, egy kis sajt és természetesen fekete tea. Ez az alapverzió, de manapság elterjedtek a töltött változatai is, mint az olivakrémes, sajtos és még ki tudja...
1 kg liszt
3 tk só
1 csomag szárított élesztő (7g) vagy 2,5 dgk friss élesztő
kb. 4,5 dl meleg viz
fél kk cukor
fél dl olaj
1 pohár szőlő pekmez (végszükség esetén víz használható helyette) - török boltokban kapható!
1,5-2 pohár szezámmag (1 pohár = 2,5 dl)
Elkészítés:
A szezámmagot előre egy serpenyőben enyhén megpirítjuk - enélkül is használható, de a péksüteményen megpirulni nem fog. Vigyázzunk, hogy oda ne égjen, különben keserű lesz!
Az élesztőt 3 dl cukros vízben kicsit felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, közepébe mélyedés formázunk, beleöntjük a felfutott élesztős vizet, olajat és elkezdjük összedolgozni a tésztát miközben a maradék vizet folyamatosan adagoljuk addig míg az aránylag kemény tésztánk összeáll. Pár percig dagasztjuk, hogy szép sima bucit kapjunk. Ez a művelet egy erős konyhai robotgéppel, vagy kenyérsütőgép üstjében is elvégezhető!
Kb. 15 percig pihenni hagyjuk, majd megformázzuk a pereceket - ehhez a tésztát 12 részre osztjuk, majd egy-egy részt még ketté bontva 35-40 cm-es rudakat sodrunk, ezeket összecsavarjuk és karikát formázunk belőlük. Avégeket alaposan nyomkodjuk össze! - A formázásban segít a fent is említett videó.
A pekmezt vízzel felhígítjuk, minél sötétebb színű Simit-eket szeretnénk, annál kevesebb vizet tegyünk hozzá. Én 1:1 arányt használtam, ahogyan kirimizielma is a videón, de sokan hígítatlanul használják.
Az előkészített karikákat a pekmezbe merítjük, majd a szezámmagba forgatjuk és egy sütőpapírral fedett tepsire rendezzük őket (nekem normál sütőtepsire 5-6 db-ot sikerül kényelmesen elhelyezni).
Előmelegített 250 fokon kb. 15 perc alatt sülnének ki elvileg - na az én sütőm nem tud ilyeneket, úgyhogy 220 fokon sültek kb. 25 percig.
Jó étvágyat!
19 megjegyzés:
Csodásak!!
Nagyon szimpatikus, nálunk valószínűleg gyorsan el fog fogyni, főleg szezámmal a tetején :)!!!
Nagyon jól néz ki!
Ez csodálatos
Annyira jól néznek ki!
Szia, nagyon vártam már egy simit receptet. Köszönöm. Érdeklődnék, hogy a 15 perces pihentetés (kelesztés) elég-e? Üdv.: Kati
Köszönöm mindenkinek! :)
Kati: igen, teljesen elég volt a 15 perc, kirimizielma ennyit sem hagyott, azonnal formázott, nekem így könnyebb volt dolgozni a tésztával. Én egyébként az élesztőt keveseltem első olvasatra, de az is teljesen rendben volt.
Gyönyörűek lettek:) Nálunk nagyon népszerűek a török páksütik és kenyerek,ezt is ki fogom próbálni.Köszi a receptet.
Köszi a receptet, mindenkepp ki fogom probalni. Csak, hogy amulatba ejtsem a hozzank erkezö török vendegeket :D
Ó, mi Törökországban voltunk nászúton! Mindenképpen megsütöm, ha már elmenni nem tudunk, kicsit idehozom a hangulatot :)
Nagyon szépek lettek a pereceid!
Köszönöm nektek is Graffyka, Petra és trollanyu! Remélem nektek is beválik majd a recept, ha sort kerítetek a kipróbálására.
Szia!
A Kifőztük Karácsonyba vállalt anyagodat legkésőbb jövő hét péntekig meg kell kapnom, utána már nem tudunk sajnos foglalkozni vele.
Köszönöm,
szia
szepy
En is keszitettem ma es fantasztikus lett :) Majd teszek is fel fotot :)
ben çok seviyorum özelliklede gevrek olursa üçgen peynirle doyumsuz tat veriyor
Elif, hogy én ezt mennyire imádom!Mi Londonban élünk és itt nagyon sok török bolt van a környékünkön,így van szerencsém frissen sütöttet venni:)Gyönyörűek lettek a Tieid:)
Üdv:Szofika
Köszönöm Szofi!
Magdi nagyon örülök, hogy nektek is ízlett! :)
Nagyon örültem, mikor rátaláltam erre a receptre, mert nagy kedvencem a simit. Egyszer voltam Isztambulban és ott többször is ettünk.
Párszor már megsütöttem a recepted alapján, de valamit elronthatok, mert amikor rudakat próbálok formálni, akkor olyan morzsalékossá válik a tészta, és nehéz formázni, mert könnyen szakad. A receptet követem teljes mértékben (pekmezt kivéve, mert ahhoz nem jutottam hozzá), van ötleted mit ronthatok el?
Köszönöm szépen a receptet már régóta szeretem volna megcsinálni .🥰❤
yummy
Megjegyzés küldése