2010. október 5., kedd

Birskísérő - Cukros puffancs és Talpas csiga

   Annak ellenére, hogy a virágbontó tavasz kellős közepén születtem az én kedvenc évszakom bizony ez a meleg színekben pompázó levélhullató ősz. Imádom! A konyhámban terjeng a fűszerek és a frissen kisült kalács illata, melyet jóféle lekvárral és ilyen-olyan teával takaróba burkolózva elmajszolni utánozhatatlan érzés. Itt az idő, hogy magányos elmerengő erdei sétára kejünk, majd estére hazaérve a lassan lassan melegedő kályhánál szeretteinkkel összebújba átbeszéljük az élet nagy dolgait.


   Ezúttal cukros kalács készült minálunk, méghozzá kétféle formában férjecske köszöntésére, aki hajnali erdőjárás után érkezett haza az illatozó, sütőmeleg lakásba.
   A gyönyörű fotók és élménybeszámoló hatására kalácsaink elirigyelték a kalandokat és vándorútra keltek, 7 éhes gyomorban találtak éjjeli szállásra, azóta nem is hallottunk felőlük...

   Na de komolyra fordítva a szót, tolmácsolom nektek az agyondícsérés némi töredékét, melyet ez a péksüti 3 nap alatt volt olyan szemtelen és bezsebelt: "nagyon finom, csodás, szuperjó, mintha pék sütötte volna, ez nagyon jó, másnap és harmadnap is milyen puha és finom, ezt most komolyan te sütötted?..." Igen, én, és mostmár bárki más is megsütheti! A képen kísérője a minap készült birsalma lekvár.

 

Hozzávalók (16 puffancshoz vagy csigához):
  15 dkg + 1 tk cukor
  1 csomag friss élesztő (5 dkg)
  1 csipet só
  2 dl langyos víz
  2 dl meleg tej
  125 g olvasztott margarin
  1 tojás
  70-80 dkg liszt
 
"Töltelék":
  4-5 ek cukor
  1 cs. vaníliás cukor
  1 bő ek olvasztott vaj (v. margarin)

Lekenéshez:
  1 tojás sárgája
  1 ek tej

Elkészítés:
   A langyos vizet elkeverjük 1 tk cukorral és a morzsolt élesztővel, majd hagyunk neki 10-15 percet szépen felfutni. Ekkor egy nagyobb tálban hozzákeverjük a meleg tejet, a tojást, az olvasztott margarint, majd fokozatosan adagolva annyi lisztet, amennyit a tészta felvesz. Pár perc alatt közepesen kemény kalácstésztát dagasztunk, melyet ezután tiszta ruhával letakarva meleg helyen hagyunk (kb. 1 óra alatt) duplájára kelni.
   Ha a tészta megkelt 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk (kb. 30*45 cm), megkenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk a cukorral és a vaníliás cukorral. Egyik hosszabb oldalánál kezdve feltekerjük, és a tekercset 16 részre vágjuk.

Csiga formázása:
   A tekercs feldarabolása után kapott csigák közül egyet kibontunk, a tésztacsík egyik végét két ujjunkkal tartjuk, majd a tésztát körben és lefelé haladva feltekerjük és a csigát papírkapszlival bélelt muffintepsibe helyezzük. Ismételjük még 15-ször vagy kívántszor.

Puffancs formázása:
   A tekercs feldarabolása után kapott csigák közül egyet élére állítunk, a külsö tésztaréteget két oldalán egy-egy kezünk ujjaival összehúzzuk, összenyomkodjuk, zárt batyut formázva, majd sütőpapírral borított tepsire helyezzük. (Egy tepsin kb. 9 db fér el kényelmesen.) Ismételjük még 15-ször vagy kívántszor.

   A megformázott kalácsokat hagyjuk 30 percig kelni, majd kenjük meg 1 ek tejjel elkevert tojássárgával és előmelegített 180 fokos sütőben süssük őket szép barnára (kb. 25 perc).
   Fogyasztás előtt várjuk pár percet legalább!

Jó étvágyat!

TIPP: önmagában, lekvárral, vajjal, kaymakkal, habos kakaóval, kávéval, teával... aznap, másnap, harmadnap... :)
   A puffancsokból remek kis lekváros vagy mogyorókrémes szendvics készülhet az iskolások nagy örömére.

11 megjegyzés:

Mrs Smith írta...

Ezek nagyon kis vagányak!:)) Tetszik ez a muffin-formába sütés, én is ki fogom próbálni! Az meg, hogy a képek szépek, azt meg már...úgy is tudod! :DDDPuszi!

norci írta...

Drága Elif, ne tedd ezt velem!!! Mindenről a világon le tudok mondani, ha kell, de a kelt tészta, az nem megy...annak az illata, ahogy kel, ahogy sül, mikor beleharapsz... Komolyan mondom, szerintem önálló személyisége van, születik.
És hát volt is szerencsém kóstolni, milyen Nálad a kelt tészta,de ilyen iramban nem tudok mindent előállítani :)
Na jó, ez csak olyan lányos hiszti, le ne állj :D
A kép meg...hát egyszerűen gyönyörű!!!

Bianka írta...

Hű micsoda képek, micsoda finomság

Ms. Poppy írta...

Milyen jópofák.:) Ilyenekkel és egy kis birssel ébredni...hmm... az a nap már csak jó lehet.

Elif írta...

Köszi mindenkinek! :) Hevesen bólogatok is a megjegyzésekre, 4. napra már egy falat sem jutott, 3. nap is csak 1 volt már, amit 3 részre törtünk és én magam is csodálkoztam, hogy még mindig mennyire eteti, bocs etetné magát. Az illat meg ami belengte a lakást... jajj, már most hiányzik!

Jade írta...

Nagyon szepek!

Ildy írta...

Hát igen...a kelt tészta! Nagyon szépek.

Tücsök Bogár írta...

Olyan aranyosak ! Nagyon szép látvány !

duende írta...

Gyönyörűségesek! És mosolyognak...! :)

Elif írta...

Köszönöm lányok! :)

Szemi írta...

Ínycsiklandó , nagyon guszta! Szivesen megkóstolnám!