2010. október 23., szombat

Semmi töketlenkedés! - Szirupban főtt sütőtökfalatok

   Én mondom, aki egyébként egy évben 1 szelet sütőtökkel több, mint elvan, hogy ez már valami! Extrakönnyen, extrakevés idő és energiabefektetéssel valami mennyei desszert varázsolható egyszerűen cukor és egy kis dió segítségével ebből a furmányos zöldségből. Az már csak extra pont neki, vagyis a Kabak tatlısı-nek, hogy emellett egy igazi autentikus török csemege, így mindenképp foglalt helye volt itt a blogon és az étkezőasztalunkon egyaránt.
   Nem is szaporítom tovább a szót, jöjjenek a fotók a recept kíséretében.



Hozzávalók (2-3 főre):
  50 dkg hámozott tisztított sütőtök
  2 dl cukor
  1 marék dió

Elkészítés:
   A tököt darabokra vágjuk, lehet egész nagyokra, vagy kisebb, falatnyi kockákra, ahogy én tettem most. Átöblítjük őket és csak nagyjából lecsepegtetve egy tiszta mélyebb edénybe tesszük (amennyi víz rajtuk marad éppen elég a továbbiakhoz).
   Rájuk szórjuk a cukrot (igen az egészet!) és egy éjszakára (7-8 órára) lefedve hűtőben pihentetjük. Eközben a cukor nagy része elolvad és szépen körülöleli a tökszeletkéket finom gyömölcsös ízű szirupot képezve.
   A várakozási idő letelte után a szirupos tököket fazékba öntjük és résnyire nyitott fedő alatt forrástól számítva kb. 10-15 perc alatt (az idő módosul, ha nagyobb darabokkal dolgozunk) puhára főzzük őket. Villával ellenőrizzük, hogy puhák-e már!
   Lefedve hagyjuk szobahőmérsékletűre hülni (akkor már türelmetlenek megdézsmálhatják), majd hűtőbe tesszük és hidegen aprított vagy darált dióval meghitve szervírozzuk.

Jó étvágyat!

TIPP: Ha szirup feleslegben maradna a végén (bár én kenyérrel is kitunkolom akár ha így van annyira jóó) nehogy kiöntsd! Mindenképp készíts valamilyen szirupos édességet a finom gyümölcsös ízű cukorszirupot is felhasználva! Nálam is találhatsz ehhez ötleteket itt.
   A pihentetési idő elhagyása nélkül is gyakran készítik ezt az édességet, de ha egy mód van rá én javaslom, hogy szánjátok rá az időt, mert megéri!

Utóirat:
Ha valaki szeretne néhanap török zenét hallgatni a blogon receptböngészés közben az ne felejtse el ezen véleményét itt egy megjegyzésben rögzíteni!

6 megjegyzés:

Aldebaran írta...

Szia Elif,

annyira jo a blogod! Ez a tokos edesseg nagy kedvencem, pedig en sem vagyok oda a sutokert egyebkent. Most van itthon nalam egy hokkaido-tok, meg is csinalom ezt ma este.

Udv,

Kati

trinity írta...

Ez a tök-ez tök jól néz ki:)))A kisfiam nagy rajongója, szerintem neki ezt mindenképp megcsinálom! Köszi!!

Elif írta...

Köszi Aziza, nagyon örülök, hogyha valami hasznosat és tetszetőset sikerül csinálnom! :)

Köszi trinity, na akkor kisfiadnál szerintem tuti a siker!

Samy írta...

soxeretettel :) http://samy-bistro.blogspot.com/2010/10/ujabb-dijam-van.html

Ms. Poppy írta...

Ezt is felveszem a tökös kipróbálandók közé. Egy kis narancsot is el tudnék képzelni mellé, savanykás kontrasztnak, de így is mennyinek hangzik.:)

Elif írta...

Samy: köszi szépen! :)

Ms. Poppy: biztosan finom lenne naranccsal megbolondítva is.