2010. július 15., csütörtök

Supangle - a csokoládés eszméletvesztés

   Aki volt már valaha török cukrászdában, az azthiszem hozzám hasonlóan azóta is gyakran álmodik a végeláthatatlan színes-ízes édességkavalkáddal. Bizony a választék szemetgyönyörködtetően végigkóstolhatatlanul széles spektrumú, már-már veszélyesen vissza- és vissza csábítja a védtelen halandót minden évszakban. A kínálatot a kereslet, a keresletet pedig a hagyomány formálta, miszerint a "törökség" úgymond velejárója a vendégeskedés, na és a jó vendég ugye nem érkezik üres kézzel. Ami nekünk a virágbolt, az náluk mindenképpen a cukrászda.

   Hogy milyen is egy igazi török cukrászda? A fagylaltok, köztük a kecsketejből készülő különleges, nyúlós, nehezen olvadó maraş dondurma, az ezerféle sós és édes keksz, sütemény és torta mellett elmaradhatatlanok a cukorszirupba áztatott édességek (melyek mellé nyáron "kötelező" egy-két gombóc fagylaltot is rendelni), a kézműves csokoládé bon-bonok és drazsék, amelyekhez csodásabbnál csodásabb ajándékdobozok közül választhatunk, és persze a tejes desszertek hosszú sora, köztük a Supanglével, vagyis a török csokoládékrémmel.

   Be kell ismernünk a Supangle korántsem annyira autentikus, mint mondjuk a muhallebi, kazandibi vagy a sütlaç, hiszen neve eredetét tekintve az olasz Zuppa Inglese francia elnevezéséből származtatható (soupe Anglaise), amely ráadásul egyesek szerint brit gyökerekre támaszkodik. Nade az idők során a Supangle önnálló receptté érett, szinte eltépve minden köteléket az egykori eredettől. (Forrás: Almost Turkish Recipes)


   Egy kedves blogger társam receptjét választottam kipróbálásra. Ütős kis pohárdesszert ez, kizárólag csokiimádóknak ajánlom!

Hozzávalók (6-8 adaghoz):
  1 liter tej
  20 dkg cukor
  10 dkg liszt
  kb. 4 ek cukrozatlan kakaópor
  10 dkg vaj
  2 tábla étcsokoládé (kb. 160-180 g)

Elkészítés:
   A hideg (vagy max. szobahőmérsékletű) tejjel elkeverjük a cukrot, lisztet és a kakaót. Nem kell aggódni ha kicsit csomós marad, főzés közben sima állagúvá válik majd.
   Kézi habverővel folyamatosan kevergetve felforraljuk, ekkor a tüzet elzárva hozzáadjuk a vajat és a darabokra tört étcsokoládét, majd addig keverjük míg ezek szépen beleolvadnak a krémbe.
   Félretesszük, hűlni hagyjuk, közben 5-10 percenként átkeverjük, hogy elkerüljük a tetejének bőrösödését és töredezését.
   Miután szobahőmérsékretre hűlt poharakba, vagy tálakba kanalazzuk, tört mogyoróval, mandulával, pisztáciával, dióval vagy kókuszreszelékkel díszítjük tetszés szerint, majd hűtőbe tesszük. Én most egy kis kandírozott narancshélyat is szórtam rá eltérve a jól megszokott móditól, emellett persze kerülhet rá tejszínhab vagy bármilyen friss gyümölcs is. Könnyíthetjük a desszertünket azzal, ha a pohár aljába babapiskótát vagy kekszet tördelünk, amire egy kis tejet löttyintünk, majd erre töltjük rá a krémünket.


Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Erika írta...

Isteni lett!
Köszi. Erika
Nagyon szeretném a tejberizs receptjét, alkalomadtán. Köszönöm.Üdv.

Elif írta...

Örülök, hogy ízlett. Kérésed számomra... :) Hamarosan érkezik!

Erika írta...

Hálásan köszönöm.

Ánítá Babi írta...

Nekem így magába kicsit sok...:D de lehet azért, mert inkább a gyümis, tejszínes, lágy sütiket szeretem...de a torta az jól fest ebből!:)