2010. július 28., szerda

Tökönszúrás török módra - Etli kabak dolması

   A dolmát, vagyis töltött zöldséget egyszerűen mindenki szereti. Hogy miért? Mert amellett, hogy aránylag kis energiabefektetéssel kiadós ételt készít a konyhafőnök, jól lakik a család apraja-nagyja, mégha fínnyás is. Egyszerre főhet ugyanis fazekunkban a töltött tök - cukkini, padlizsán, paprika és paradicsom is, ha kell egyik húsos, másik húsmentes töltelékkel megpakolva. (Ha már itt tartunk nekem rendesen húsos padlizsán vagy paprika, Arifnak enyhén húsos tök, Efének meg jobbára húsmentes bármelyik.)
   Na de ezúttal nem cifráztam a dolgot, nana-mama kertjében ugyanis mázsaszám érik a jópofa, össze-vissza kereszteződött tök, gömbölyű, csillag, de hosszú, zöld, fehér, ilyen, olyan... Elérkezett hát a töltött tök készítés ideje!
   Eredetileg az étel persze török tökből készül, ami a színét leszámítva leginkább a cukkinire hasonlít, abból is a kicsit nagyobb, vaskosabb, egyenesebb példányokra (ugye? Rossz az aki rosszra gondol! :) )


 Hozzávalók:
  4-5 nagyobb cukkini, vagy kisebb zsengehéjú tök
  1-2 paradicsom
  200 g darált marhahús
  2-2,5 dl rizs
  1 kisebb fej hagyma
  1 tk szárított morzsolt menta (vagy esetleg aprított friss mentalevél)
  3 ek paradicsompüré
  só (kb. 1 tk)
  kevés bors
  1/4 dl olaj

  1 tk vaj
  1 dl paradicsompüré
  só - kb. 1 tk, (vagy/és 1 húsleveskocka)


Elkészítés:
   A tökök szárait levágjuk, ha hosszabbak, középen ketté vágjuk őket, ha rövidek, akkor egyik végüket egyenesre vágjuk. Egy karalábévájóval, vagy más célszerszámmal belsejüket kivájjuk, ügyelve arra, hogy lyukat ne ejtsünk a tökökön. (Öregebb példányok remek felhasználási módja ez, ekkor a belső magos részt lelkiismeretfurdalás nélkül eldobhatjuk, egyébként lefagyaszthatjuk, vagy más ételhez felhasznélhatjuk.)
   Egy villával hosszanti irányban végigkarcoljuk a tököket, körben haladva ismételve, majd egy fogpiszkálóval 6-8-szor átszúrjuk őket leginkább az alsó fertályra koncentrálva.
   A töltelékhez összekeverjük a megmosott, 15 percre beáztatott és lecsepegtetett rizst, a darált húst, felaprított hagymát, mentás, paradicsompürét, olajat és a fűszereket.
   A tököket lazán megtöltjük az előkészített töltelékkel, úgy hogy a rizsnek maradjon elég helye dagadni. Az én módszerem, hogy jól belenyomkodva töltöm, majd az egyik ujjamat a köpepébe fúrva lyukat képzek, a felesleg pedig megy vissza a tálba.
   A megtöltött tököket egy fazékba állítjuk, próbáljunk olyat választani, amit a tökök majd szorosan egymás mellé állítva teljesen, vagy majdnem teljesen kitöltenek (ha marad ki hely, azt egész paradicsommal, vagy paprikával töltsük ki).
   Paradicsomkalapokat vágunk a tökök tetejére, ezzel fedjük őket.


   A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjünk 1 dl paradicsompűrét, 2-3 perc alatt folyamatos keverés mellett összemelegítjük, sózzuk, majd felöntjük kb. 1 l vízzel. Az így elkészített levet rácsorgatjuk a tökökre. A fazekat lefedve kb. 35 perc alatt megfőzzük őket. Ekkor a lángot elzárjuk, majd további 10-15 percig hagyjuk fedő alatt pihenni az ebédet/vacsorát.

   Zúzott fokhagymával és pici sóval ízesített natúr joghurttal tálaljuk.

   Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Móni írta...

Laci már tökön (vagy nem.... tűkön höhöhö :D ) ül, hogy hol van már a várva várt recept!

Elif írta...

:D Jól van, jól van... Közbe jött itt egy-két dolog, de igyekszem ám.