2010. július 22., csütörtök

Egy Türkmen pilav rendel!

   Oké elismerem, hogy nem ez életem legjobb fotója, de komoly mentségem van a hiányosságra.
   Édes cukor kisfiam ugyanis fényképezés közben ezúttal az 5. felszólítás után sem bírt magával és puszta kézzel nekiállt megdézsmálni a fotózáshoz előkészített pilav adagot. Úgy kell az anyának ugyebár, aki a terasz padlójára terít, mert ott jók a fényviszonyok, na igen... A kezdeti tétova egy-egy husi- és répadarabot lecsippentő mozdulatokat hamar egy határozott villaragadás és az étek közepébe döfés követte. Nade annyi baj legyen, ennél szebb látvány nem is kell egy anyukának, minthogy a gyermeke ilyen élvezettel csemegézik, méghozzá egy aránylag egészséges ételből.
 
    Megtört a jég is! Tudniillik 3 éve kérdezgetem nap-mint-nap páromat, milyen ételt kíván így távol az otthonától. A válasz minduntalan közömbös "mindegy"-ekben és "nekem minden jó"-kban merült ki. Nade a Perde pilavi volt azthiszem az a pont, ami elhozta a döbbent felismerést: ez a nő nem viccel, keres, talál és megvalósít állig felfegyverkezve a gasztrovilággal egyszerre szemben és karöltve. Prezentálom hát most nektek férjemuram legeslegelső kívánság fogását, a Türkmen pilavi-t.


Hozzávalók (3 nagyobb vagy 4 kisebb adaghoz):
  15 dkg apró (kb. 1 cm) kockára vágott marhahús vagy birkahús
  1 nagyobb szál sárgarépa
  2 kisebb fej hagyma
  1 ek vaj
  2 ek olivaolaj
  2 ek paradicsompüré
  1 közepes kisebb krumpli (elhagyható!)
  3 dl rizs
  csipet bors
  kb. 1,5 tk só
  víz

Elkészítés:
   A vajat az olajba olvasztjuk. Rádobjuk a húst, fehéredésig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát, a paradicsom pürét és fél tk sót is. További 2-3 percnyi pirítás után felöntjük 2 dl vízzel és résnyire nyitott fedő alatt 30 percig pároljuk, közben ha szüséges a vizet pótoljuk.
   Közben a rizst alaposan megmossuk, 15 percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A répát és a burgonyát is apró (kb. 1 cm) kockákra vágjuk.
   A 30 perc letelte után a húshoz adjuk a répát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd 10-15 percig így főzzük. Ezután jöhet a burgonya (amivel vigyázzunk nehogy túlfőzzük, illetve ha már megpuhult hagyjuk abba a keverést, különben a rizs ragacsos lesz, finom, de ragacsos, ahogy ez most velem is történt), a rizs, kb. 4 dl víz és kb. egy tk só. Gyakori kevergetés mellett felforraljuk, majd forrástól számítva 5-8 percig főzzük, ekkor az edényt lefedjük, fél percre rá, ha már az üres légtér megtelt gőzzel elzárjuk alatta a tüzet és 15-20 percig dagadni hagyjuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: