Keksz téren ezidáig számomra a Cantuccini volt a minden. Azt kell mondjam, hogy elérkezett a trónfosztás ideje. Tudom tudom kissé botorság összehasonlítani a tea vagy kávé nélkül csak élvezetes küzdelem árán elfogyasztható kemény olasz süteményt ezzel a teljesen más jellegű és formájú török keksszel, mely úgyszólván az omlósság netovábbja. Mindenesetre külalakra és ízre is mindenképpen 5-öst érdemel mindkettő, maradjunk ennyiben.
Különdíjat kap viszont a kurabiye gyerekfoglalkoztatásból, mivel tésztája remekül formázható, minden gyúrmarajongó álma. Ámde egy másfél éves manóval az oldalamon ki kell osszak egy mínusz pontot is a "3 év alatti gyerek kezébe kisütve már nem való", illetve nem a lakáson belül cimke miatt, melyet azután kapott, hogy kisfiam egy elcsórt darabbal a fél lakást szó szerint behintette. Szerencsére jól porszívózható, ha nincs keményen a szőnyegbe taposva. Persze valamit valamiért, eszményien omlós, porhanyós, ínycsiklandó falatok vs. takarítás, vagy kekszért nyafogó gyerek.
A receptet és az eredeti gyönyörű őrölt pisztáciával borított kekszeket a Mutfak Güncesi-n találtam. Fantasztikus az oldal, rettenetesen sajnálom, hogy már egy pár éve nem került újabb recept feltöltésre.
Hozzávalók (kb 40 db kekszhez):
20 dkg puha vaj
1 pohár (2,5 dl) porcukor
1 pohár étkezési keményítő
1 csomag sütőpor
2 ek joghurt
1 tojás (sárgája és fehérje különválasztva)
2,5 ek kakaó
kb. 2 és 1/4 pohár liszt
hántolt török mogyoró, vagy kókuszreszelék
Elkészítés:
A liszt felét összekeverjük a porcukorral, keményítővel és a sütőporral majd a puha vajat is hozzáadja lágy masszát gyúrunk, keverünk belőle. Ezután jöhet hozzá a tojás sárgája, a joghurt és a maradék liszt is, melyekkel együtt egy puha, kezünktől és edény falától elváló, jól formázható tésztát készítünk.
A tésztát két részre osztjuk, az egyik felébe alaposan belegyúrjuk a kakaót, majd mindkét színű tésztából 2-2,5 cm átmérőjű golyókat formázunk.
Az elrejtett kincs kurabiyehez: egy-egy fehér golyót az ujjainkkal kilapogatunk, majd közepébe egy barna golyót helyezünk, amit szépen körbezárunk a fehér tésztával.
Az így elkészített gömböket lágy habbá vert tojásfehérjébe mártjuk, majd beleforgatjuk a finomra tört / darált török mogyoróba vagy kókuszreszelékbe.
A barna-fehér kekszhez: Egy-egy fehér és barna golyót pár durva mozdulattal összegyúrunk.
A barna kekszkez: Két barna golyót összegyúrunk, majd a markunkba fogva a tésztára ujjainkkal egyszerűen rászorítunk.
Az előkészített kekszeket sütőpapírral fedett tepsire rendezzük (elég kb. 1,5 cm közöket hagyni), előmelegített 180 fokos sütőben sütjük 10 percig, majd a hőmérsékletet 150 fokra csökkentve további 15 percig.
Szükség esetén sokáig eltartható!
Jó étvágyat!
1 megjegyzés:
Eeeeeeez igen!
Figyelek ám! :-)
Megjegyzés küldése