2011. december 6., kedd

Grízes túrótorta körtével (gombócolás helyett)

   Valamelyik nap Szepy túrótortájába került a hűtőben majdnem túl sokáig várakozó fél kiló túró, aki ezzel igazán nagyon jó helyet talált magának meg kellett állapítanunk. Mi egy picit édesszájúbbak vagyunk Szepy-éknél, lehet ez a törökségünkből ered, mindenesetre én azt mondanám, hogy egy kiadósabb leves után nyugodtan készítsétek ezt a tortát a zárójeles (eredeti) mennyiségű cukorral - túrógombóc alternatívájaként, desszertnek pedig eresszétek meg egy picit jobban azt a cukrosbödönt. A körte és a túró együtt egyébként remek!




Hozzávalók (4-6 személyre):
  50 dkg túró
  15 dkg (eredetileg 12 dkg) cukor
  2 tojás
  2 dl joghurt (részben lehet tejföl)
  15 dkg búzadara (én tönkölybúza darát hahsználtam)
  1 ek vanília kivonat
  némi margarin és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez és hintéséhez
  1-2 db körte és 1 ek facsart citromlé


Elkészítés:
   A tojásokat először a cukorral, majd a többi hozzávalóval együtt sima masszává keverjük. Egy kb. 26 cm-es tortaformát vagy piteformát margarinnal kikenünk és zsemlemorzsával meghintünk (körberázogatjuk, hogy a morzsából mindenhová kerüljön), majd az előkészített masszát belesimítjuk (megütögetjük a forma oldalát). A hámozott és felszeletelt körtét körben a torta tetejére rendezzük és megkenjük facsart citromlével.
   Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsül. Melegen és hidegen is fogyasztható. Kínálhatunk mellé cukrozott joghurtot vagy tejfölt, meghinthetjük porcukorral (közvetlenül fogyasztás előtt!) esetleg fahéjas cukorral.

Jó étvágyat!

TIPP: más gyümölccsel is készíthető.

5 megjegyzés:

Ízlésszindróma írta...

Ez nagyon tetszik, gombócolva már csináltam sokat! de nagyon szép így és biztos fini is :)

szepyke írta...

Örülök, hogy ízlett!:)))

Csodaszép fotókat készítettél róla!:)

Elif írta...

Köszönöm mindkettőtöknek! :)

Jucy írta...

Nahát, megvan, hogy mit készítek a holnapi névnapos bulira :-)
Köszönt a tippért :-)

Anita írta...

Szeretjük, sokszor csinálom :-). Gyorsan megvan és sokféle gyümivel variálható. Köszi!