2011. december 11., vasárnap

Vöröslencsés Csicsókaleves

   Jöjjön most egy levesajánlat a változatosság jegyében, vagy mint amolyan "csicsóka-reklám". Aki még nem kóstolta ezt a rendkívül egészséges gumós növényt az sürgősen pótolja, nyersen vagy olajban sütve - sózva hozzá a hirtelen ötletek, a többi meg majd apránként jön a blogra recept formájában. Egyébként nekem a gyermekkorom egyik szimbóluma, és hihetetlenül boldog vagyok, hogy újra rátaláltam.



   Ezt a levest (Yerelması Çorba - avagy Földialma Leves) ilyen formában egyébként töröknek mondanám, ugyan nem tartozik a leges-legautentikusabb ételek közé, mégis sokan készítik kinn hasonló módon.


Hozzávalók:
  40 dkg csicsóka
  1 szál sárgarépa
  1 dl vöröslencse
  1 közepes fej hagyma
  2 ek olivaolaj
  só, bors, pici szerecsendió
  1-1,5 l víz
  petrezselyemzöld a tálaláshoz (ill. aprítva a legvégén belefözhető)

Elkészítés:
   Az apróra vágott hagymát az olajon enyhén megdinszteljük, rádobjuk a megtisztított és karikára vágott répát és a pucolt, felkockázott csicsókát, 2-3 percig folyamatos keverés mellett pirítjuk, majd hozzádobjuk a megmosott és lecsepegtetett vöröslencsét is, párszor átforgatjuk és felöntjük 1 l vízzel.
   Sózzuk, kevés borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük majd kb. 25 perc alatt (míg a lencse alaposan megpuhul) megfőzzük. Kézi mixerrel átturmixoljuk, utánízesítjük, ha szükséges. Némi forró vízzel tovább hígíthatjuk, ill. 1-2 ek aprított petrezselyemmel újraforralhatjuk kedvünk szerint (tovább főzni már nem szükséges).

Jó étvágyat!

TIPP: kínálhatjuk pirított kenyérkockákkal, de reszelt sajttal megszórva is nagyszerű. A vöröslencse tompítja ugyan a csicsóka ízét, de természetesen nem nyomja el teljesen, hiszen nem is ez a célja, úgyhogy ha valaki kifejezettem nem szereti a csicsóka ízét az ugye vessen magára...

3 megjegyzés:

marisz57 írta...

Külön-külön imádom mindkettőt,most majd együtt is kipróbálom!

Unknown írta...

Fotoğraflara bayıldım..
İnsanın içini açan çok güzel bir sayfan var..
Sevgiler canım

Elif írta...

Köszönöm Marisz, remélem ízleni fog! :)

Tesekkür ederim Canim, sözlerinden cok mutlu oldum! :)