Valamelyik nap Szepy túrótortájába került a hűtőben majdnem túl sokáig várakozó fél kiló túró, aki ezzel igazán nagyon jó helyet talált magának meg kellett állapítanunk. Mi egy picit édesszájúbbak vagyunk Szepy-éknél, lehet ez a törökségünkből ered, mindenesetre én azt mondanám, hogy egy kiadósabb leves után nyugodtan készítsétek ezt a tortát a zárójeles (eredeti) mennyiségű cukorral - túrógombóc alternatívájaként, desszertnek pedig eresszétek meg egy picit jobban azt a cukrosbödönt. A körte és a túró együtt egyébként remek!
Hozzávalók (4-6 személyre):
50 dkg túró
15 dkg (eredetileg 12 dkg) cukor
2 tojás
2 dl joghurt (részben lehet tejföl)
15 dkg búzadara (én tönkölybúza darát hahsználtam)
1 ek vanília kivonat
némi margarin és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez és hintéséhez
1-2 db körte és 1 ek facsart citromlé
Elkészítés:
A tojásokat először a cukorral, majd a többi hozzávalóval együtt sima masszává keverjük. Egy kb. 26 cm-es tortaformát vagy piteformát margarinnal kikenünk és zsemlemorzsával meghintünk (körberázogatjuk, hogy a morzsából mindenhová kerüljön), majd az előkészített masszát belesimítjuk (megütögetjük a forma oldalát). A hámozott és felszeletelt körtét körben a torta tetejére rendezzük és megkenjük facsart citromlével.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsül. Melegen és hidegen is fogyasztható. Kínálhatunk mellé cukrozott joghurtot vagy tejfölt, meghinthetjük porcukorral (közvetlenül fogyasztás előtt!) esetleg fahéjas cukorral.
Jó étvágyat!
TIPP: más gyümölccsel is készíthető.
5 megjegyzés:
Ez nagyon tetszik, gombócolva már csináltam sokat! de nagyon szép így és biztos fini is :)
Örülök, hogy ízlett!:)))
Csodaszép fotókat készítettél róla!:)
Köszönöm mindkettőtöknek! :)
Nahát, megvan, hogy mit készítek a holnapi névnapos bulira :-)
Köszönt a tippért :-)
Szeretjük, sokszor csinálom :-). Gyorsan megvan és sokféle gyümivel variálható. Köszi!
Megjegyzés küldése