2012. április 10., kedd

Kakaós cupcake kekszek, miért is ne?

   Emlékszem a Desszertmester üzletébe betérve azonnal megfogott ez a kiszúró forma és gondolkodóba is ejtett. Ha cupake, akkor cupcake, a keksz meg legyen kesz... nade a nyuszinak, kisvonatnak, gitárnak több köze van a dologhoz?! Ugyehogy nem! Úgyhogy hazajött velem, és én egész úton gyönyörködhettem ő fényességességében.
   A múlt héten egy mini gyerekbulin arattak elsöprő sikert a fehér cukormázzal díszített kakaós Cupcake kekszek, most először, de azthiszem nem utoljára... Hozzáteszem mondtam a horgolást... na, hát íme a horgolmányaim ízelítője ia egyben, a Tündérszirom kalapok.


   A leírás most spórolós lesz, ugyanis a keksz egy-az-egyben a Fahéjas vajaskekszek receptje szerint készült, annyi módosítással, hogy a fíhéj nyilván kikerült belőle, bekerült viszont 2 szép evőkanálnyi cukrozatlan kakaópor - aminek fejében ugyanennyivel csökkentettem a liszt mennyiségét, és tessék, finom, szuper, imádjuk keksz lett belőle.


A cukormáz Moháé, nekem a mézeseknél nagyon bevált, így nem is nagyon kísérletezem mással. A leírt adag nekem soknak bizonyult, de tegyem hozzá eredetileg színezni is akartam és a teljes "krém" részt kitölteni (csakhát ígyis hajnal 2-ig tartott a művelet).


Hozzávalók a mázhoz:
  fél tojásfehérje
  10 dkg porcukor
  1 csapott ek étkezési keményítő
  1 kk citromlé / ecet

   A tojásfehérjét a citromlével lágy habbá verjük, majd részletekben hozzáadjuk az előzőelg átszitált keményítővel összekevert porcukból annyit, hogy egy sűrű krémes állagú mázat kapjunk.
   Ebből egy adagot kis szendvicszacskóda töltünk, melyet egy picit vízzel megspriccelve egy átlagos habzsákba rázogatunk, hogy a sarka kilórjon. összegumizzuk és a zacskó csücskén egy icipici lyukat vágunk. (Természetesen csak simán a zacskó is elég, a többi már csak könnyítésként szolgál.) A mintákat megrajzoljuk, pár percet száradni hagyjuk, majd a maradék mázat egy-két teáskanálnyi vízzel felhígítjuk és egy ecset segítségével a kívánt részeket "kifestjük".
   Egy este száradás után biztonsággal dobozolható!

Jó étvágyat! Köszönöm Ronkának, Vendinek és Lénának a fotókhoz való közreműködést!

2 megjegyzés:

Aniko írta...

Nagyon tetszenek : a kekszek meg a kalap is!!
Szia
Aniko

Petra írta...

Kikerem magamnak, hogy mostansag ennyire elhanyagolod ezt a blogot. :)
Remelem, jol erzitek magatokat Isztambulban, es mihamarabb jöttök Ankaraba is!