Hozzávalók (4 személyre):
A tésztához:
fél kg liszt
1 tk só
meleg víz (kb. 2,5 dl)
A húsos töltelékhez:
2 ek olaj
25 dkg darált marhahús
1 kis fej hagyma
1 ek paradicsom salca (vagy fél dl paradicsompüré)
1 kk pirospaprika
fél kk bors
fél csokor finomra aprított petrezselyem (1-2 ek)
só
A sajtos töltelékhez:
20 dkg Feta sajt (Beyaz peynir)
5 dkg sózatlan krémsajt (hogy lágyabbá tegye a tölteléket - ez a pont itt saját belekontárkodás elismerem)
fél csokor finomra vágott petrezselyem (1-2 ek)
A tálaláshoz:
3-4 ek olivaolaj
1 kk pirospaprika pehely (vagy por)
Elkészítés:
A húsos töltelékhez:
2 ek olajat hevítünk, rádobjuk a húst, majd gyakori keverés mellett levének elpárolgásáig pirítjuk, ekkor hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, majd 3-4 perc keverés után a paradicsompürét és a fűszereket, 1-2 perc alatt összepirítjuk és már el is zárhatjuk alatta a tüzet. A petrezselymet még belekeverjük és készen is vagyunk.
A sajtos töltelékhez:
A Feta sajtot villával összetörjük vagy elmorzsoljuk, összekeverjük a krémsajttal és a petrezselyemmel.
A lisztel elkeverjük a sót és a vizet fokozatosan adagolva jó 10 perc alatt aránylag kemény, sima tésztát gyúrunk, lisztezett felületen kb. fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kb. 5,5-6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle (török teáspohárnyi, ha épp kéznél van).
2 korongot lisztet közéjükvéve (lásd fázisfotó) összefogunk és ujjainkkal kb. 1,5 szeres nagyságúra nyomkodjuk öket (Ez a fogás csupán a dolgunkat egyszerűsíti, ha nektek más bevált módszeretek van használjátok azt nyugodtan a korongok nyújtásához!).
Ezután a kilapított korongokat egyenként vékony (1-2 mm) kör alakúra nyújtjuk (egyszerre mindig csak 2-vel dolgozzunk, hogy a tészta minél kevésbé száradjon ki), közepükbe helyezünk az előzőleg előkészített töltelékből 1-1 teáskanálnyit, majd körbe-körbe haladva összecsippentjük-összefogjuk a tésztát, a batyu ekkor még vastag száját összenyomkodjuk (elvékonyítjuk), csavarunk rajta 1-2-t és egy picit a tésztabatyuba nyomjuk. Na itt jöhet jól a videó esetleg.
Bő forrásban lévő enyhén sós vízben résnyire nyitott fedő alatt újaforrástól számítva 5-6 perc alatt megfőnek - de ha úgy szeretnénk le is fagyaszthatjuk őket, hogy majd később használjuk fel.
Tálalás előtt egy kis serpenyőben olivaolajat hevítünk, beleszórjuk a pirospaprika pelyhet és 2-3 másodperc keverés után le is húzzuk a tűzről. Ha paprika port használunk előbb húzzuk le az olajat a tűzről és csak ezután keverjük belé a paprikát. A Gürcü mantı-k tetejét meglocsoljuk ezzel a paprikás olajjal, melléjük pedig fokhagymás joghurtot kínálunk (2 dl joghut + 1 gerezd zúzott fokhagyma + némi só).
Jó étvágyat!
14 megjegyzés:
De szuper!!!! :)
Gyönyörűek lettek!
Annyira guszták!!
Már a formázása lenyűgőz
uTényleg nagyon gusztusos!!! Ezt tutti én is elfogom készíteni.
Köszönöm szépen mindenkinek a kommentet! :)
Nagyon jól néz ki ez is tuti kipróbálom Fügémnek...de csak a kókuszos után :)
Isteni finom,én is ettem már meg készítettem is.A joghurthoz,a szokásos nane és sumak sem hiányzott.
Most nem kekeckedek,de én 27 év alatt csak teás poharat láttam kint,de csészét sosem.Esetleg a modernnek számító nescafé csészére gondolsz? :-)
Na jó,ez csak jó pofizás volt.Gratulálok a blogodhoz,nagyon jó.
Punyic: 27 év? azóta kinn? na én nagyon remélem, hogy akkor minél többet ellátogatsz majd hozzám kicsit "szakérteni", mert én az ilyen kommenteknek nagyon örülök ám! Természetesen teáspohárra gondoltam, az is szerepel a képen, úgyhogy gyorsan javítom is... mivel én nem vagyok ennyire tőzsgyökeres, csak 6 éve van még közöm Törökországhoz elkövetek néha ilyen elszólásokat - légyszi ha máskor is látnál szólj rám egészen nyugodtan! :)
Írtam egy hosszú választ,de a technika ördögének köszönhetően elszállt valahogyan. :-(
Természetesen számíthatsz rám mint "gyakori vendék az asztalodnál".
További jó munkát kívánok és csodás perceket a gyönyörű kisfiaddal.
Köszönöm! :) Sajnálom, hogy elszállt a hosszú válasz...
Elif,
milyen lisztet használsz?
Az itthoni "finom" lisztnek megfelelőt, vagy valami mást?
előre is köszi
gambas
igen, egyelőre még itt lakunk Magyarországon, úgyhogy abszolút... finomliszt.
Megjegyzés küldése