Aztán egyszercsak egy itthoni kávézó Karamellás Cheesecake-ének újabb esélyt adva jött a megvilágosodás a hozzávalók minőségének fontosságáról, a frissességről és egyben a szerelem is a sajttorták iránt (na nem mindegyik iránt ugyebár). Történt mindez talán már egy éve is, mostanra összeszedtem a bátorságom és én is kikerekítettem életem első sajttortáját.
Eredeti recept a 'Not So Humble Pie'-ról, egyik kedvenc angol nyelvű blogomról!
Hozzávalók (16 cm-es tortaformához):
15 dkg háztartási keksz (eredetileg graham keksz, zabkeksz)7 dkg olvasztott vaj
1 tk vanília aroma
1,5 doboz mascarpone / 25 dkg-os (esetleg más sózatlan krémsajt)
2/3 pohár cukor (1 pohár = 2,5 dl)
fél dl tejszín
1 tábla fehér csokoládé
2 tojás
1 tk vanília aroma
1 csipet só
1 púpozott ek. keményítő
Elkészítés:
A kekszeket megdaráljuk (én aprítógépben dolgoztam morzsásra őket), az olvasztott vajjal és vanília aromával összekeverjük, majd ezt a keveréket a tortaformába nyomkodjuk, az aljára és kb. 5 cm magasan az oldalakra is.
Előmelegített 190 fokos sütőben 8 perc alatt elősütjük a sütemény kérgét, félretesszük.
A tejszínt forráspontig melegítjük, a tüzet elzárjuk, majd a fehércsokoládét darabokban hozzáadjuk és kevergetve beleolvasztjuk (ha szükséges picit utánamelegíthetünk).
A krémsajtot a cukorral kikeverjük (jól jön az elektromos habverő), hozzáadjuk egyenként a tojásokat, a vaníliát, a sót, keményítőt és végül a fehér csokoládés tejszínt is.
Az előkészített krémet at elősütött kekszkéregbe töltjük.
A tortaforma alját és oldalát 3 réteg alufóliába csomagoljuk (hogy a vizet ne eressze át) - a fólialap közepére helyezve, oldalakon felhajtva!
A tortát egy magas sütőtepsire helyezzük, amit 2-3 cm magasan feltöltünk forró vízzel, majd így az egészet előmelegített 160 fokos sütőbe toljuk, 1 órán keresztül sütjük, majd a hőfokot 130 fokra mérsékelve, egy alufólialappal a forma tetejét lefedve további 40 percig sütjük.
A sütőből kivéve a formát óvatosan emeljük ki a vízből, távolítsuk el a fóliacsomagolást (nem hatalmas probléma, ha a víz egy picit befolyt a formába), hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd legalább 4 órára, de még jobb ha egy egész éjszakára helyezzük a hűtőbe.
Tálaljuk tetszőleges hideg vagy meleg öntettel.
Jó étvágyat!
Az áfonyaöntet receptjét itt találjátok, melyet akár frissen elkészítve forrón is a szeletekre csorgathattok, vagy előre elkészítve a torta tetejére öntve majd együtt lehűtve is szeletelhetitek. 1 ek citromlé ez esetben elegendő szerintem.
7 megjegyzés:
Ez a sajttorta biztosan nagyon finom!
De a készítéstől elriaszt ez a vízben sütés - talán az ilyesmihez még nem vagyok elég öreg...
Hát ez nagyon jól néz ki, szerintem nekem ízlene! :)
Looks great! I love your photography.
Én még sosem ettem sajttortát, csak mindig akartam (akárcsak répatortát... :)), de nagyon tetsz a recept. Most ugyan nem játszik a tejes dolgok miatt, de a későbbiekre vonatkozóan nem pontosítanád, mennyi mascarpone kell bele? (250g*1,5 vagy az 500 g*1,5, mert többféle kiszerelés is van.) Előre is köszi! Cupp
Megvolt, nem is tudom hogyan maradt ki, köszi a figyelmeztetést Móni! :)
Egyszerűen tökéletes:)
Wow! Gyönyörű! Nagy sajttorta rajongó vagyok, úgyhogy ez is biztosan ízlene!:) szerinted előre is elkészíthető? Ha mondjuk ma megcsinálom, és vasárnap fogyasztjuk el..:)
Megjegyzés küldése