Volt szerencsém élőben megkóstolni Mandula Sarok Noémi (aki egyébként külhonban él, szóval ez nagy szó) Csokimouse tortáját, és hát egyértelmű volt, hogy erre mielőbb nekem is sort kell kerítenem. A legjobb benne? Igazi mennyei mogyorós csokifagyi illata van, halálkomolyan! ... és szép és nagyon finom és még nem is kell vele olyan irgalmatlan sokat vacakolni.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
3 tojásfehérje
20 dkg finomra őrölt/darált/aprított törökmogyoró
6 ek porcukor
1 csipet só
A csokihabhoz:
3 tojássárgája
85 ml cukorszirup (90g cukorból és 90 ml vízből főzzük, ebből mérjük ki)
15 dkg étcsokoládé
3 dl habtejszín
A díszítéshez:
1 kis marék aprított törökmogyoró
2 kocka olvasztott étcsokoládé
Elkészítés:
A tortaalaphoz a tojásfehérjéket egy csipet sóval lágy habbá verjük, majd 2 evőkanalanként a porcukrot is hozzáadva jó kemény habot verünk belőle. (A szobahőmérsékletű fehérjét egyszerűbb felverni - de egy jó kis géppel hideggel is megoldható, én így csináltam.)
Óvatos mozdulatokkal (egy spatula segítségével), hogy a habot ne törjük agyon hozzákeverjük a mogyorót.
Egy 26 cm-es tortakarika alját margarinnal vagy vajjal kikenjük és sütőpapírt illesztünk rá - nem kell kört kivágni, egyszerűen kapcsoljuk rá a karimát a papírral fedett aljra, majd nagyjából vágjuk körbe direkt hagyva egy kis papírkeretet - ez direkt jól jön majd, amikor a tortát tányérra emeljük!
Simítsuk a mogyorós habot a formába, majd 160 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük meg - akkor van készen, amikor a széle már szép világosbarnára sült.
A sütőből kivéve a formában hagyva hűvös helyen hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez először elkészítjük a szirupot. Ehhez a cukrot a vízbe olvasztjuk, majd forrástól számítva 3 percig főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni.
A csokoládét megolvasztjuk mikróban olykor átkeverve (én így tettem), vagy vízgőz felett.
A tojássárgájákat forró vízfürdőben (vagyis az edény alja a vízben legyen) 85 ml sziruppal krémesre keverjük, majd a tűzről levéve 4-5 percig tovább habosítjuk, míg ki nem hűl. Ekkor hozzákeverjük az olvasztott csokoládét.
A tejszínt felverjük (keményre, de nem köpüljük vajjá) és óvatosan ezt is a csokoládés krémbe forgatjuk.
A tortakarikát elővesszük és a mogyorós alap tetejére simítjuk a habot, majd hideg helyen kb. 3-4 óra alatt megdermesztjük a tortát (ilyenkor télen irány a terasz vagy a balkon). Ezután már körbevárhatjuk óvatosan, a karimát leemeljük, a sütőpapírnál fogva, vagy alányúlva egy tányérra, tálcára átemeljük, tört mogyoróval és olvasztott csokoládéval díszítjük (csokit egy szendvicszacsiba tölt, sarkára mini lyukat vág és gyors mozdulatokkal áthúz). 3 óra elteltével teraszról bevéve már óvatosan, 5 óra elteltével hűtőből kivéve már tökéletesen szeletelhető.
Jó étvágyat!
10 megjegyzés:
Vártam, hogy beírd!:-)A krémje mennyei lehet!Mindegy, hogy milyen márkájú a tejszín?
Gyönyörűek a képek, mint mindig!
Köszi :) Bármilyen márkájú lehet, én az egyik legolcsóbbat használtam (Lidl).
Köszi Elif!:)
Uh, de guszta!
Mentettem is. Ezt nekem is meg KELL csinálnom! :)
Nagyon guszta!
Elemtettem a receptet én is.:)
Nagyon elegáns torta! El tudom képzelni, hogy nagyon finom!
Köszönöm lányok! :) tutira veszem, hogy mindenkinek ízleni fog, aki kipróbálja!
Húha,gratulálok a sütikhez/ételekhez. Te aztán nagyon ügyes vagy! Átfutottam a blogodon jó pár receptet és egyből megéheztem.
Remélem egy nap én is úgy fogok sütni/fotózni, mint Te.:)
Szandi:)
Szia!
Szeretnem kérdezni hogy mandulával is elkészíthető szerinted mert sajnos nem kaptam mogyorót hozza?
Köszönöm
Edina igen nyugodtan ha nem sós vagy dióból is remek pl.
Megjegyzés küldése