2012. január 10., kedd

Burgonyás bulgur pilaf

   Jó kis laktató köret ez kérem szépen, a bulgur (vagyis a búzatöret) hajlamos magát nagyonis etetni, ha az ember egy kicsit nem figyel oda mindjárt háromszor annyit evett belőle, mint amennyivel amúgy jóllakott volna. Mondhtajuk, hogy ez lenne a hagyományos alap bulgur pilaf, páromék családjában mindenképp, de ha a burgonyát kifelejtjük belőle akkor nagy általánosságban is ki merném jelenteni ugyanezt. További körítés helyett érkezzen a köret!



Hozzávalók:
  3 dl bulgur (pilafhoz való)
  2 ek margarin (vagy 1,5 ek vaj + 1 ek olivaolaj)
  1 szép nagy fej hagyma
  1 fehérpaprika (vagy ugye eredetileg édes hosszúkás zöldpaprika, de kápia paprika is egészen nyugodtan mehet)
  1 nagy paradicsom
  2 közepes méretű burgonya
  7,5 dl víz (részben lehet húsleves alaplé)
  1,5-2 tk só (ízlés szerint)
  fél dl paradicsompüré (vagy 1 ek paradicsom salca)

Elkészítés:
   A bulgurt megmossuk, lecsepegtetjük.
   A finomra vágott hagymát és az apróra kockázott paprikát a margarinon 3-4 perc alatt átdinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a hámozott és kis kockára vágott paradicsomot és burgonyát, további 1-2 percig folyamatosan kevergetve pirítjuk, majd felöntjük a vízzel, megsózzuk és fedő alatt közepes lángon addig főzzük, míg a burgonya majdnem teljesen átpuhul (tehát véletlenülsem málik szét még, vagy hasonló szépségek!).
   Hozzákeverjük a bulgurt és a paradicsompürét, újraforraljuk, majd ettől kezdve fedő alatt főzzük kb. 10 percig, míg a víz javát a bulgur magába nem szívja. Ekkor a tüzet elzárjuk, az edény tetejére egy konyharuhát terítünk, erre helyezzük vissza a fedőt, és hagyjuk még legalább 15 percet pihenni, dagadni. Figyeljünk, hogy oda ne kapjon az alja, ha szükséges zárjuk el korábban a tüzet alatta - akkor is meg fog puhulni (ha picit mégis, hát az még nem világvége, de ha nagyon akkor aztán lesz mit sikálnunk)!

Jó étvágyat!

TIPP: sült húsok, köfték, raguk remek kísérője, mellé valamilyen friss salátát vagy savanyúságot mindenképpen kínáljatok! (Nagyon zárójelesen ha egy kis szeletelt virslit is összepirítotok az elején a hagymával - akkor egy rendkívül egyszerű és gyorsan elkészíthető egytálételt kaptok.)

Nincsenek megjegyzések: