Hozzávalók:
3 nagy vagy 4 kisebb tojás fehérje
csipet só
1 ek 10%-os ecet
25 dkg porcukor
1,5 ek kukoricakeményítő
1 tk vanília aroma
A krémhez:
2 dl habtejszín + 1 tk porcukor + habfixáló (vagy 2 dl növényi "tejszín")
10 dkg sózatlan krémsajt, nálam Labne (vagy Mascarpone)
Tálaláshoz:
fagyasztott áfonya
karambola
citromhéj
(vagy más gyümölcs frissen vagy fagyasztva)
Elkészítés:
A fehérjékhez adjuk a sót és az ecetet, majd lágy habbá verjük, ekkor hozzáadjuk a vaníliaaromát és 2-3 evőkanalanként beledolgozzuk a habverő segítségével az előzőleg keményítővel elkevert porcukrot, hogy egy sűrű ragacsos masszát kapjunk.
Jó minőségű sütőpapírra 4 egyforma átmérőjű kört formázunk a habból (más méretben is készíthetjük, a sütési időt a mérettel egyenes arányban csökkentsük vagy növeljük).
A sütőt 140 fokra előmelegítjük, majd a hőmérsékletet 110 fokra visszavéve helyezzük a tortaalapokat a sütőbe és kb. 30-35 percig szárítjuk-sütjük őket.
Hagyjuk őket a résnyire nyitott sütőben kihűlni.
A krémhez a tejszínt habbá verjük egy kevés porcukorral, Hulala használatakor cukor hozzáadása nem szükséges. Ha tartósabb habot szeretnénk (későbbi fogyasztás esetén) keverjünk a tejszínhez habfixálót is.
A krémsajtot határozott, de óvatos mozdulatokkal a habhoz keverjük.
Miután a habcsókalapok teljesen kihűltek összeállíthatjuk a tortát. Az áfonyát (ha fagyasztott) 2-3 vízből átöblítjük és lecsepegtetjük. Az egyes rétegekre kenünk a krémből és szórunk az áfonyából, a tetejére helyezünk pár szelet karambolát is. Reszelt, vagy díszítőkéssel vágott citromhéjat szórhatunk a torta tetejére és ízlés szerint a rétegek közé is.
Jó étvágyat!
1 megjegyzés:
De szép, finom
Megjegyzés küldése