2011. július 22., péntek

Tésztás Frittata, csak amúgy tökösen...

   Mézigörl hozta meg a kedvem a Frittatához valamelyik reggel igen guszta kis receptjével. El kell mondjam, hogy ámbár a tojás különböző formáiban gyakori vendége a reggeliző asztalunknak (leginkább hétvégente), konkrétan Frittatát még eddig nem látott a család (max. képen).



   Gondoltam, ha már lúd, akkor használjuk fel az előző napról megmaradt kifőtt metélt tésztát is, na meg a tök és cukkinidömping közepén nálunk most alapfeltétel, hogy e kettő egyike legalább beletuszkolódjon minden ételbe, hozzá jött még pár olaszos velejáró, mint a parmezán, a friss paradicsom és bazsalikom, olajbogyó, na és akkor már egy kis petrezselyem is elfért ugyebár.

Hozzávalók (1-2 személyre):
  2 tojás
  2 ek tej
  1 paradicsom
  2 marék reszelt zsenge tök (vagy cukkini)
  1-2 marék maradék kifőzött tészta (ha hosszú darabolva)
  fél hagyma (vagy 1 szál újhagyma)
  2 ek olivaolaj
  1 gerezd fokhagyma
  pár szem olajbogyó
  1 ek reszelt parmezán
  reszelt trappista, vagy más olvadó sajt ízlés szerint
  pár friss bazsalikomlevél
  friss petrezselyem
  só, bors

Elkészítés:
   A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
   A tököt lereszeljük, picit besózzuk és állni hagyjuk pár percig.
   A tojásokat a tejjel és némi sóval felverjük, hozzákeverjük a tésztát, a parmezánt és a reszelt fokhagymát, félretesszük.
   A tök ekkorra levet ereszt, ezt kinyomkodjuk, lecsepegtetjük.
   A felaprított hagymát az olajon megpirítjuk, majd rádobjuk a tököt és 1-2 perc dinsztelés után a felkockázott paradicsomot.
   Ráöntjük a tojásos keveréket, egyet-kettőt belekeverünk, majd a tetejére darabolt bazsalikomot és petrezselymet, szeletelt olajbogyót, egy kis borsot hintünk, megszórjuk reszelt sajttal és megvárjuk míg a Frittatánk széle enyhén barnulni kezd (a közepe még nyers), ekkor betesszük a sütőbe és addig sütjük, míg a sajt szépen megolvad a tetején. Akinek van, használhat grill funkciót is, hogy a sajt ne csak olvadjon, hanem piruljon is.
Még forrón tálaljuk.

Jó étvágyat!

TIPP: ha a serpenyőnk nyele nem tűzálló tekerjük be alufóliába és csak így helyezzük a sütőbe!

3 megjegyzés:

trollanyu írta...

Hú de guszta ez a fritatta:)Eddig még én sem készitettem:)

Bianka írta...

Ez valami mennyeien guszzta

thia írta...

Még sosem ettem fritattát, de hamarosan kipróbálom! Köszi a receptet!