2010. május 10., hétfő

Mücver (ejtsd: müdzsver) light

   A török konyha egyik alaphozzávalója a kabak, vagyis az ottani tökféleség, mely leginkább a mi cukkininkre hajaz, így az én konyhámban gyakori vendég eme sokoldalú zöldség karöltve mentával, kaporral, joghurttal és fokhagymával. Készíthetjük töltve, szeletben kisütve... Na de jöjjön most az örök kedvenc cukkinilepény egy lightosabb változata, sütőben sütve. A recept eredetije, mely szokás szerint azért átdolgozódott picikét az Almost Turkish Recipes-ről származik.


Hozzávalók:
  2 közepes méretű cukkini
  2 tojás
  3 ek feta sajt
  1 púpozott ek szárított morzsolt mentalevél
  fél csokor felaprított petrezselyem
  1 púpozott ek friss vagy fagyasztott kapor
  2 szál zöldhagyma, vagy egy kisebb fej hagyma
  1,5 tk sütőpor
  kb. fél dl olaj (oliva vagy napraforgó)
  kb. 1 pohár (2,5 dl) liszt
  1 csapott tk bors
  1 tk pirospaprika
  só (számolj a sajt sósságával is)

   A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszelem, a hagymát felaprítom, majd az összes hozzávalót összekeverem. A cukkini a keverés során levet enged így szép közepesen sűrű masszát kapok, melyet egy kiolajozott tepsibe, vagy tűzálló tálba öntök, simítok. A tepsit / tálat úgy válasszuk, hogy a masszánk kb. 1,5 cm magasággú legyen benne.
   Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 perc alatt készre sütöm.
Fokhagymás joghurttal (1 kis doboz natúr joghurt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csipet só) az oldalán nagyszerű könnyű vacsora vagy tízórai lehet.
   Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések: