2011. október 11., kedd

Gyorsposzt: édes pogácsavariációk - a Fahéjascukorba forgatott és a Nutellapocakos

   A múltkori Pamut pogácsánál utaltam rá, hogy a variációk lehetősége mind sós, mind édes változatokban szinte végtelen. Ezt bizonyítandó gyorsan le is sütöttem egy újabb adagot, fele pogácsa a korábban leírt módon Fetás töltelékkel készült, a másik feléből viszont édes péksütemények készültek, mogyorókrémmel töltött teknősök és fahéjas cukorba forgatott bucik.

   A fahéjas cukor nagyon megállta a helyét, legközelebb a teknősök hátát is jó alaposan beleforgatom majd!


Elkészítés:
   A tésztát a Pamut pogácsánál leírtak szerint elkészítjük, majd 1-1 kávéskanál édes tölteléket helyezünk a pogácsák belsejébe a sajtos keverék helyett - mogyorókrémet, vagy lekvárt, majd azokat fahéjas cukorba forgatva (talpukat kihagyva, hogy a cukor ne kapjon oda) helyezzük el a sütőpapírral fedett tepsire.
   A teknősbékához a "test" mellé elhelyezünk 4 apró és egy kicsivel nagyobb gömböcöt is a végtagoknak és a fejnek, valamint ha szeretnénk egy pici farkincát is formázunk nekik - ezek a sütőben szépen egybenőnek majd. Lekenjük 1 tk vízzel elkevert tojássárgával és megszórjuk tetszőleges magokkal (szezám, mák, nigella, len, stb.), vagy a teknős hátát is egyszerűen fahéjas cukorba forgatjuk. Szemeknek 2-2 szegfűszeget szúrunk, amiket majd miután kisültek kicsit vissza kell igazítani a helyükre, mert a sütőben szeretnek kigúvadni. :)
   Előmelegített 180 fokos sütőben kb.15-20 perc alatt megsütjük őket.


Fahéjas cukor: 5 ek cukor + 1 tk fahéj

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megsütöttem egy adagot. Felét fetásra, felét nutellásra. Isteni finom lett mindkettő! Köszönjük a receptet!
Van valami jelentősége, hogy először csak 3 pohár liszttel kevered el a folyékony hozzávalókat?
Crocus

Elif írta...

Köszi Bianka!

Crocus: örülök, hogy ízlett! :) Annyi csak, hogy a hozzávalók alaposan elegyedjenek, kevesebb gyúrással is egyenletes lesz így a tészta és ugye nem minden liszt ugyanolan minőségű, így a dkg nem feltétlenül pontos az össz lisztmennyiségnél, de akkor sincs katasztrófa ha ez elmarad. :)